Gazdaság

Varga Mihály reagált Matolcsy György kritikáira, elismerte, hogy baj van

rtl.hurtl.hu

2022. december 5. 15:41

Fürjes Balázs szerint ma van a nemzeti bank függetlenségének napja.

A magyar gazdaság válságközeli helyzetéről értekezett az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt hétfőn Matolcsy György, aki szerint gazdaságpolitikai fordulat nélkül elveszítjük az évtizedet.

A kormány munkáját érintő szokatlanul erős kritikára egy nyúlfarknyi Facebook-bejegyzésben reagált Varga Mihály pénzügyminiszter, aki szerint

a jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat.

Varga szerint a válságkezelés eredményeként eddig magas maradt a gazdasági növekedés és magas a foglalkoztatottság is, lehet építeni az elmúlt évek eredményeire.


A Parlament ülésén napirend előtt a jobbikos Z. Kárpát Dániel számolt be a Magyar Nemzeti Bank elnökének meghallgatásáról, és az őszödi beszédhez hasonlította Matolcsy György „gazdasági igazságbeszédét”. Azt kérte, hogy a kormánypártiak reagáljanak az elhangzottakra, így arra, hogy helytelen a kormány válságkezelési stratégiája.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a jegybanknak nincs kormányzati feladata a gazdaságpolitikában, a jegybank a kormánytól függetlenül végzi a törvényben meghatározott feladatát, így a jegybankelnök a véleményét teljesen szabadon mondhatja el. Szerinte a kormány gazdaságpolitikája a helyes út Magyarországnak.

A DK-s Varju László is kitért napirend előtt Matolcsy György meghallgatására, szerinte a magyar gazdaság jelenlegi válságáért a jegybankelnök mellett Varga Mihály és Orbán Viktor a felelős, az ő döntéseik vezettek a 48 százalékos élelmiszerár-növekedéshez és üzemanyaghiányhoz.

Varju Lászlónak a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Fürjes Balázs válaszolt, aki szerint „a mai nap a cáfolata a baloldali vádnak, hogy Matolcsy György a Fidesz kiszolgálója”. Közölte: ez a nap a nemzeti bank függetlenségének a napja, „a jogállamiság köszöni szépen, jól van, az MNB láthatóan a kormánytól függetlenül működik”.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

#Gazdaság#matolcsy györgy#mnb#varga mihály#tállai andrás#fürjes balázs#pénzügyminisztérium#kritika

Címlapról ajánljuk