Gazdaság

Akár be is zárhatják azokat a boltokat, amelyek megszegik a kötelező akciókról szóló szabályokat

rtl.hurtl.hu

2023. május 6. 10:12

Pénzbüntetés pedig naponta többször is kiszabható.

Péntek este megjelent az a jogszabály, amelyben előírják a kötelező akciókat a boltok számára – írta a hvg.hu.

A nagyobb élelmiszerboltok, bolthálózatok és csomagküldő kereskedők júniustól szeptember kötelesek rendszeresen akciókat hirdetni. Ez általában csütörtöktől a következő szerdáig tart, de a kereskedő választhat más időpontot is, a lényeg, hogy az egy teljes hét legyen. A szabály azokra a cégekre vonatkozik, amelyek 2021-es nettó árbevétele meghaladta az 1 milliárd forintot.

A rendelet előírja, hogy

  • termékkategóriánként legalább egy terméket legalább tíz százalékkal olcsóbban kell adni annál, amennyi a megelőző 30 napban az illető kereskedőnél alkalmazott legalacsonyabb ár volt;
  • az árcsökkentéssel érintett terméket, az árcsökkentés tényét és mértékét kötelező kiírni.;
  • a kereskedő köteles az árcsökkentéssel érintett termékből minden nap legalább annyit tartani, amennyit 2022-ben naponta átlagosan eladott, úgy, hogy a vásárlók kiszolgálása folyamatosan biztosított legyen.

A bolt akkor mentesül az árcsökkentés alól, ha a rendelet kihirdetésének napján nem forgalmaz legalább 5 különböző, az adott akcióköteles termékkategóriába tartozó terméket, és nem kell beleszámolni a legalacsonyabb árba azokat a termékeket, amelyeket a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő lejárta miatt áraztak le a megelőző 72 órában.

A rendelet megszegéséért 500 ezer és 3 millió forint közti büntetés szabható ki, akár naponta többször, a fogyasztóvédelmi hatóság pedig egy naptól akár fél évig terjedő időre be is zárhatja a boltot, illetve a csomagküldő honlapját.

A Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnöke szerint még nagyobb drágulást hozhatnak a kötelező akciók, ha a beszállítók nem engednek az élelmiszerárakból. Azt mondta, kezdeményezik, hogy a termelőknek és a feldolgozóknak is írják elő az árcsökkentést. A GKI szerint növelheti az inflációt, hogy a kormány június elsejétől vezeti be az intézkedést. A kormány viszont úgy számol, az intézkedés csökkenteni fogja az árakat.


Nyitókép: RTL Híradó

 

#Gazdaság#rendelet#büntetés#ársapka#infláció

Címlapról ajánljuk