Gazdaság

Zuhan a lakáspiac

rtl.hurtl.hu

2023. május 4. 11:40

A tavalyi negyedik negyedévben nominálisan és reálértéken is csökkentek a lakásárak.

A lakáspiaci forgalom ötödével esett vissza 2022 utolsó negyedévében, és már az átlagárak is csökkentek. Nominálisan még 16,6 százalékkal voltak magasabbak az ingatlanárak, mint egy évvel korábban, de reálértéken 5 százalékos csökkenést mért a KSH, írja a Bank360.

Mint írják a lakáspiaci forgalom éves szinten legalább a tizedével visszaesett 2022-ben a megelőző évi lakáseladásokhoz képest a Központi Statisztikai Hivatalhoz  adatai alapján 

2022-ben az első negyedévi 9,8 százalékos kiugró drágulás után a harmadik negyedévre fokozatosan, 3,1 százalékra lassult a használt lakások árának emelkedése, majd a negyedik negyedévre ez 2,6 százalékos árcsökkenésbe fordult át. Az új lakások a használtakhoz hasonló ütemben drágultak az év elején (9,7 százalékkal), a második negyedévben 4,2 százalékra mérséklődött az áremelkedés, majd az utolsó félévben nagyjából stagnáltak az árak.

Tavaly a bankok összesen 93 ezer lakáscélú hitelt folyósítottak, míg 2021-ban több mint 121 ezret,  A használt lakások vásárlására folyósított hitelek száma már 2022 első felében visszaesett 26 százalékkal, az év második felében pedig erre a célra alig több mint fele annyi hitelt folyósítottak, mint egy évvel korábban.

Az új lakások vásárlására folyósított hitelek száma csak enyhén, 1,9 százalékkal mérséklődött, értékük pedig még nőtt is 2022 második félévében 24 százalékkal.

Az új lakások vásárlása volt az egyetlen olyan lakáshitelezési cél, amelynek hitelösszege 2022 második felében is jelentősen emelkedett, az első félévi 18-ról átlagosan 21 millió forintra. 

Tavaly a negyedik negyedévben nominálisan és reálértéken is csökkentek a lakásárak.

Reálértéken számítva  a lakásárak 5 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól 2022 utolsó negyedévében.

Budapesten kívül mindenhol visszaesett a lakáspiaci forgalom tavaly. 

Éves szinten a megyeszékhelyek lakáspiaca 19 százalékkal, a városoké 17 százalékkal, a községeké 8 százalékkal kisebb forgalmat bonyolított, a fővárosé ugyanakkor 4,3 százalékkal bővült. 

 Az átlagos négyzetméterár 900 ezer forint, 180 ezerrel több, mint 2021 átlagában. Budapesten a fajlagos ár átlaga meghaladta az 1,1 millió forintot, amely 21 százalékkal több, mint az előző évben. A fővároson kívül csak a balatoni agglomerációra jellemzőek 1 millió forint fölötti négyzetméterárak.

A használt családi házak piaci pozíciójának romlása összefügg az energiaárak változásával és ennek következtében az épületenergetikai, megfizethetőségi szempontok felértékelődésével. Ebből a szempontból a többlakásos épületek adottságai általában jobbak, írják.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Gazdaság#lakáspiac

Címlapról ajánljuk