Gazdaság

Bajban a turisztikai ágazat, ismét mentességet kérnek a kormánytól

rtl.hurtl.hu

2023. április 21. 18:04

Egyezkedés kezdődött az ágazat képviselete és a kormány között a turizmusfejlesztési hozzájárulásról. 

Egyeztetések kezdődtek a turisztikai ágazat és a kormány között arról, hogy meghosszabbítsák-e a turizmusfejlesztési hozzájárulás befizetésének kegyelmi időszakát – árulta el a 24.hu-nak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Március végétől az ágazatban dolgozó vállalkozásoknak ismét meg kell fizetniük a turizmusfejlesztési hozzájárulást, amelyre a kormány még tavaly októberben adott mentességet a gazdasági válságra tekintettel. A hozzájárulást a teljes árbevétel 4 százalékában állapítja meg a törvény.

Mint a lap kiderítette, hogy az ágazat most újból mentességet kér, meghosszabbítanák a felmentési időszakot.  

A szállodaszövetség elnöke azt sem tartja kizártnak, hogy amennyiben elhúzódnak az egyeztetések, akkor az áprilisban, esetleg az utána befizetett hozzájárulást visszamenőlegesen adják vissza a cégeknek. A mentesség azért fontos számukra, mert a gazdasági nehézségek nem múltak el: nemcsak a költségeik emelkedésétől tartanak, hanem attól is, hogy a recesszió miatt a kereslet is csökkenni fog. (A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint mindenesetre hasít a hazai turizmus: a tavalyi évet értékelő idén januári tájékoztatón hihetetlen szárnyalásról, elképesztő rekordok megdőléséről beszéltek.) 

A szállodaszövetségnél egyelőre csak reménykednek, hogy a kormány enged a kérésnek. Ugyanakkor nagyobb esélyt látnak arra, hogy a feldolgozóipar számára megnyitott, 150 milliárd forintos támogatási keretnél érjenek el engedményeket a turisztikai cégeknek. Erre pályázniuk kell a szereplőknek, és a támogatás egyik feltétele, hogy a nyertesek energiahatékonysági beruházást hajtsanak végre 2024 végéig.

A lap forrásai szerint azért a kormány azért lehet nyitott ennek a támogatásnak a meghosszabbítására, mert az energiahatékonyság javítása most kiemelt kormányzati téma.

A lap megjegyzi, hogy bár a programban jellemzően pármilliós összegeket kapnak a szereplők, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Aqua Lorenzo Kft. kapta a legnagyobb, egyösszegű támogatást, pontosan 200 millió forintot.

Nyitókép: Mónus Márton / MTI

#Gazdaság#turizmus#fejlesztés#Flesch Tamás#szálloda#szövetség#kormány

Címlapról ajánljuk