Gazdaság

A már megkapott uniós pénzeket is elvenné Magyarországtól egy német politikus

rtl.hurtl.hu

2023. április 18. 15:12

Az uniós költségvetési biztos szerint az elmúlt két évben kapott uniós támogatást nem fogja az Európai Bizottság visszakérni, holott korában ezt hangoztatta.

A korrupciós vádak ellenére Magyarország megtarthatja az elmúlt két évben kapott összes uniós támogatást – írja a Tagesspiegel.

Minderről Johannes Hahn, uniós költségvetési biztos tájékoztatta a német szabad demokraták egyik EP-képviselőjét, Moritz Körnert. A Magyarországgal szemben hozott intézkedések a jövőbeni kötelezettségvállalásokra vonatkoznak, és nem alkalmazhatók visszamenőlegesen – írta egy tavalyi uniós határozatra hivatkozva Hahn a képviselőnek küldött levelében.

Ez olyan szempontból meglepő, hogy az Európai Bizottság eredetileg azt hirdette, hogy kíméletlenül és visszamenő hatállyal alkalmazza a jogállami mechanizmust.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy azt a 6,3 milliárd eurót, amit a kohéziós alapokból fagyasztottak be, automatikusan megkapná az Orbán-kormány. Az továbbra is zárolva marad, amíg a magyar kormány nem teljesíti az Európai Bizottság jogállamisági feltételeit.

Körner szerint ez azonban kevés. Ezért felszólította az Európai Bizottság elnökét, hogy cselekedjen. „Ursula von der Leyen, mint az uniós szerződések őre, nem engedheti meg az uniós pénzekkel való büntetlen visszaélést” – írta a Welt.

Ha hagyja, hogy Orbán Viktor barátai megtartsák az európai adófizetők törvénytelenül elvett pénzét, akkor bűnrészes a korrupcióban


– mondta a német EP-képviselő.

Nyitókép: Orbán Viktor kormányfő érkezik az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülésére 2023. március 24-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán.

#Gazdaság#johannes hahn#európai unió#uniós pénzek#orbán viktor#korrupció#uniós támogatás

Címlapról ajánljuk