Gazdaság

216 forint az államé a 800 forintos paradicsomból – a lakosság nem, de az államkassza jól jár a magas inflációval

rtl.hurtl.hu

2023. április 17. 14:33

Ha a kormány valóban tenni akart volna az infláció ellen, legalább elgondolkodott volna az áfa ideiglenes csökkentésén – véli a DK szakpolitikusa.

A magas infláció miatt idén csaknem 900 milliárd forint pluszbevételre tehet szert az állam – hangzott el az ATV riportjában.

Példaként említik, hogy ha egy kiskereskedő 500 forintért veszi a paradicsom kilóját, azon az állam kilónként 135 forintot keres a 27 százalékos áfakulcs mellett, de ha 800 forint egy kiló paradicsom, akkor az állam bevétele minden kiló után 216 forintra nő. Mindez tehát a lakosságot sújtja, az államot kevésbé.

Róna Péter közgazdász szerint a kormánynak érdekében áll magasan tartani az inflációt, e nélkül ugyanis az 5 százalékot is elérheti a költségvetés deficitje, ami miatt a nemzetközi piacok bezárulnak, és a hiány finanszírozhatatlanná válik.

Megszólaltatták Dávid Ferencet, a DK szakpolitikusát, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének korábbi főtitkárát is, aki azt mondta: ha a kormány valóban tenni akart volna az infláció ellen, akkor legalább elgondolkodott volna az általános forgalmi adó időleges csökkentésén, a jövedéki adó csökkentésén, illetve a kereskedelmet sújtó ágazati különadók csökkentésén.

Nyitókép: Eva-Katalin / E+ / Getty Images

#Gazdaság#infláció#költségvetési hiány#róna péter#dávid ferenc

Címlapról ajánljuk