Gazdaság

Milliós „álomfizetésekkel” toborozzák a munkaerőt a Balatonnál

rtl.hurtl.hu

2023. április 13. 8:20

Idén is munkaerőhiányra lehet számítani a magyar tengernél. 

Már elkezdték toborozni a munkaerőt a Balatonnál működő, jellemzően a turizmusból és vendéglátásból élő cégek a nyári szezonra – írta a Pénzcentrum, a Turizmus Konjunktúra Index friss jelentésére hivatkozva. A lap több szakértőt kérdezett meg arról, hogy lesz-e elég ember a balatoni vendéglátóhelyeken, vagy augusztusra már konganak az ürességtől a konyhák vagy a lángossütő bódék.

Milliókat lehet keresni

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a lapnak elmondta, hogy valóban milliókat lehet keresni a nyári szezon alatt a Balatonnál. Ugyanakkor hozzátette, ezért „meg is kell dolgozni”, ami 10-12 órás munkanapot jelent, és ezt „nem bírja mindenki”. Kovács szerint egyre nehezebb lesz ilyen dolgozókat találni, és munkaerőhiány lesz idén is a Balatonnál.

Szakácsot nehéz találni

Gyurácz Tibor, a Humán Centrum szakértője a lapnak elmondta, szerinte idén nem lesz olyan súlyos munkaerőhiány mint tavaly. Hozzátette, sok munkaadó már a szállást és az étkezést is állja, hogy a Balatonhoz csábítson máshol élő idénymunkásokat. A szakértő közölte, leginkább a szakképzett, rutinos munkavállalók azok, akik „hazavihetik azokat a komolyabb összegeket, amelyről rendszeresen szó szokott esni”.

Gyurácz a szakácsokat emelte ki.

Gyakorlott szakácsot például már nehéz találni idénymunkára, és ők szép pénzeket kereshetnek

Az álomfizetés sem volt elég

Tavaly májusban az RTL Híradó arról számolt be, hogy senki nem jelentkezik séfhelyettesnek a Balatonhoz nettó 800 ezer forintos fizetésért.  A Vendéglátók Ipartestületének elnöke akkor kijelentette, hogy szerinte lesznek helyek, amelyek meg sem tudnak majd nyitni, mert nem találnak elég dolgozót.

Nyitókép: Kialakuló viharfelhők és esőcellák a Balaton felett, a keszthelyi öböl térségében, közel a vízparthoz. Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

#Gazdaság#balaton#idénymunka#fizetés#vendéglátás

Címlapról ajánljuk