Gazdaság

Nagy Márton szerint jó úton halad a kormányzás, mert 25,4-ről 25,2 százalékra csökkent az infláció

rtl.hurtl.hu

2023. április 12. 14:00

A gazdaságfejlesztési miniszter úgy gondolja, „újabb lépéssel közelebb az egy számjegyű inflációhoz”.

Nagy Márton a vg.hu-nak adott értékelést kevéssel azután, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közölte: márciusban 25,2 százalékos volt az infláció. Nagy úgy ítélte meg, hogy a januári 25,7-es és a februári 25,4-es értékek után a 25,2 százalékos infláció kifejezetten jó adatnak számít.

A gazdaságfejlesztési miniszter a 25,2 százalékos infláció kapcsár elmondta, hogy

  • „jó úton haladunk”
  • „már tetőzött az infláció, ezt követően pedig elindult egy mérséklődés”
  • „újabb lépéssel közelebb az egy számjegyű inflációhoz”.
  • „az intézkedések működnek, egyre látványosabb lesz a hatásuk”
  • „eredményes a szankciós infláció elleni vakcina”

A HVG Nagy Márton kijelentései kapcsán egy grafikon segítségével kontextusba helyezte, hogy, hogy hogyan is áll jelenleg a magyar infláció:

A lap szerint amiről Nagy Márton beszél, az a jobb felső sarokban látható csökkenés, amely az elmúlt hónapok meredek és töretlen emelkedéséhez képest sajnos alig lesz érezhető. A miniszter azt is elmondta, hogy „az áruházláncok ma már egymásra licitálva jelentik be az árcsökkentéseket”, e kapcsán a lap azt írja, hogy Magyarországon így is 1,5 százalékkal drágultak január és március között az élelmiszerárak. Az EU-s országok között valóban kimagaslóan jól teljesít a magyar infláció, egyik uniós országban sem értéktelenedett a pénz olyan ütembern, mint Magyarországon.

Nyitókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a szerdai délelőtti kormányülésen – Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

#Gazdaság#Nagy Márton#infláció#gazdaságfejlesztés#kormányzat

Címlapról ajánljuk