Gazdaság

Tömegesen mondanak fel a postások

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 7. 9:31

Az infláció mértékénél kisebb, átlagosan 10 százalék körüli béremelés nem állítja meg az utóbbi évek legnagyobb felmondási hullámát.

Az utóbbi évek legnagyobb felmondási hulláma zajlik éppen a Postánál

– mondta a hvg.hu-nak Pfeifer Tamás, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, hozzátéve, hogy a dolgozói hangulat a mélyponton van.

Az, hogy gyakorlatilag menekülnek a munkavállalók a Magyar Postától, több okra vezethető vissza. A legfőbb ok, hogy a Magyar Posta a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetségével és a Postás Szakszervezettel folytatott bértárgyalások eredményeképp mindössze átlagosan 10 százalékos béremelést tud adni a postai dolgozóknak.

Ekkora béremelés még az infláció jegybank által a 15-19,5 százalékos sávba várt mértékét is messze alulmúlja, azaz sok postás reálkeresete csökkenni fog az idén.

A másik fő ok, hogy a postások menekülnek a bizonytalanság elől. A posta vezetése tavaly novemberben leállította ugyan a korábban bejelentett csoportos, 1200 főt érintő leépítést, de sokan ennek hatására inkább más munka után kezdtek nézni. A kisebb, 1500 fős települések postafiókjainak várható bezárása pedig további feszültségforrást jelent a cégen belül.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Gazdaság#magyar posta#postások#felmondás#béremelés#infláció

Címlapról ajánljuk