Gazdaság

Putyin beismerte: fájhatnak Oroszországnak a szankciók

rtl.hurtl.hu

2023. március 31. 6:32

Csökkenő bevételekkel, emelkedő kiadásokkal kell szembenézniük, és ezen Kína sem tud segíteni.

Középtávon valóban járhatnak negatív hatással az orosz gazdaságra nézve a rá kivetett illegitim korlátozások

– ismerte el Vlagyimir Putyin egy szerdai tévényilatkozatban.

A CNN megjegyzi, hogy ez a beismerés ritka az orosz elnöktől, aki eddig azt hangoztatta, hogy az orosz gazdaság rugalmas, a szankciók pedig, ahogyan azt a magyar kormány is hangoztatja, a nyugati országoknak ártanak az infláció és az energiaárak felhajtásával.

Putyin arról is beszélt, hogy július óta növekszik az orosz gazdaság a „keleti és déli országokkal” erősödő kapcsolatoknak köszönhetően, amivel feltehetően Kínára és néhány afrikai országra utalt. A növekedés fő hajtóerejét azonban a belföldi keresletben látja.

Előzetes becslések szerint tavaly 2,1 százalékkal csökkent Oroszország gazdasági teljesítménye, ami kisebb visszaesés, mint amit sok közgazdász jósolt. Ám miközben Kína az orosz energiahordozók vásárlásával mentőövet dobott a Kremlnek, kezdenek megjelenni a repedések. Januárban az orosz állam bevételei 35 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbihoz képest, a kiadások pedig 59 százalékkal voltak magasabbak, mindez pedig több mint nyolcezermilliárd forintnyi költségvetési hiányt eredményezett.

A Világbank és az OECD 3,3, illetve 5,6 százalékos csökkenést vetít előre idén, a Nemzetközi Valutaalap pedig stagnálásra számít, középtávon azonban legalább 7 százalékos csökkenést jósol.

Ukrajna tavaly februári megtámadása óta tízezernél is több szankciót jelentettek be a nyugati országok Oroszország ellen, és több mint 300 milliárd dollárnyi külföldön tartott orosz vagyont fagyasztottak be.

Nyitókép: MTI/AP/Dmitrij Szerebrjakov

#Gazdaság#oroszország#szankciók#vlagyimir putyin#gazdasági visszaesés

Címlapról ajánljuk