Gazdaság

Mészáros Lőrinc köréhez került a fideszes rendezvényeket biztosító Valton Security többsége

rtl.hurtl.hu

2023. március 31. 15:50

Milliárdos lelépési pénzt kaphat az eddig főtulajdonos.

Mészáros Lőrinc ügyvédi csapata által kezelt magántőkealaphoz került a Valton-Sec Zrt. meghatározó többsége – írja a Válasz Online. Az állami, illetve fideszes rendezvényeket biztosító biztonsági cég az idei év elejéig 89 százalékban Varga Lajos birtokolta, a maradék 11 százalék pedig Sarka Kata férjéé, Bessenyei Istváné volt és maradt is.

Az év elején azonban megalapították a Prime Multi Magántőkealap, amit a Mészáros Lőrinc jogászcsapata által működtetett Primefund Befektetési Alapkezelő menedzsel. A Válasz szerint január 24-én a Prime Multi Magántőkealap és Varga Lajos megalapította a Prime Multi Zrt.-t – melybe közel 6,7 milliárd forintnyi cégrészesedést „pakolt bele” Varga, többek közt a Valton-Sec említett 89 százalékát. Ez a lap szerint azt jelenti, hogy amit eddig Varga-tulajdonként azonosíthattunk a cégjegyzékben, hirtelen a Prime Multi Zrt. lett a birtokosa.

Az is fontos, hogy a Prime Multi alapszabálya rögzíti, hogy 49 darab részvény a Mészáros-közeli Prime Multi Magántőkealapé, 3 darab pedig Varga Lajosé. A három nála maradt részvényből az egyik szavazatelsőbbségi, egy másik osztalékelsőbbségi, és csak a harmadik normál törzsrészvény, vagyis elvileg ő határozhatja meg, merre tartson a cég.

A cikk szerint az osztalékelsőbbség azt jelenti, hogy a 2022-es és 2023-as évek adózott eredményéből egymilliárd forint még garantáltan a Vargáé lesz, ám ami ezen fölül adódik, azt a magántőkealap viszi. A jövő évtől pedig megszűnik Varga milliárdos „lelépési” pénze, a Valton eredményei pedig javarészt a Mészáros-kört gazdagítják – írják.

Nyitókép: Varga Lajos, a Valton Sec. Kft. ügyvezető tulajdonosa (b) és Hajdu János, a Terrorelhárító Központ (TEK) főigazgatója a IV. Music Hungary konferencián az egri Bolyki pincészetben 2016. május 26-án. MTI Fotó: Komka Péter.

#Gazdaság#valton-sec zrt.#valton security#biztonsági cég#Prime Multi Magántőkealap#mészáros lőrinc

Címlapról ajánljuk