Gazdaság

Adósságban úszik több állami intézmény is

rtl.hurtl.hu

2023. március 30. 7:54

A rezsiárak robbanása is megtette a hatását. 

A Magyar Államkincstár (MÁK) februári adataiból kiderült, melyek azok az intézmények, amelyek a legjobban eladósodtak. A közzétett lista szerint a legrosszabbul a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ áll, ők 2670 millió forinttal vannak eladósodva, a második helyen a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség van 2054 millió forinttal, a harmadik pedig az Észak-közép-budai Centrum a maga 1966 millió forintnyi adósságával.

Nemcsak a közintézmények gyors eladósodása jelzi, hogy nem kiegyensúlyozottak az állam pénzügyi folyamatai, hiszen az államháztartás hiánya február végén – szinte példa nélküli módon – 1525 milliárd forint volt, írja a Népszava a MÁK adatait értelmezve. A magas hiány és a magas tartozásállomány adósságot és kifizetetlen számlákat eredményez, arról nem is beszélve, hogy a bevételek nem a tervezett módon érkeznek a költségvetésbe, a kiadások pedig rendszeresen meghaladják a bevételeket.

Az optimistább becslések szerint a gazdaság hamarosan növekedésnek indulhat, és az energiaárak is csökkennek, így várhatóan a közintézmények adóssága is csökkenni fog.

Nyitókép: Pexels

#Gazdaság#adósság#állami intézmény#rezsi#költségvetés

Címlapról ajánljuk