Gazdaság

Most éppen az év második felére ígéri a kormány, hogy megérkeznek az uniós pénzek

rtl.hurtl.hu

2023. március 24. 12:53

Tavaly óta egyre csak csúszik a dátum.

Magyarország nagyon közel került ahhoz, hogy hozzájusson ahhoz a 28 milliárd eurós kerethez, amelyet jelenleg zároltak a jogállamisággal kapcsolatos viták miatt – mondta a Bloombergnek Bóka János, Orbán Viktor magyar miniszterelnök uniós megbízottja. 

A hvg.hu cikke szerint a politikus úgy fogalmazott: nem maradtak nyitott politikai kérdések. 

Szerinte a magyar kormány igazságügyi reformjavaslataira az Európai Bizottság még a jövő héten reagálni fog és amennyiben zöld utat adnak nekik, úgy az Országgyűlés már április közepén törvénybe iktathatja azokat. 

Ezzel azt is el lehetne érni, hogy akár már az év második felében hozzáférne az ország a helyreállítási alap 5,8 milliárd eurójához 

Azt, hogy a tárgyalások jól haladnak, megerősítette a Bloombergnek egy uniós tisztségviselő is.

A 22 milliárd eurót érintő kohéziós alapokról továbbra is folyik a vita, Bóka János erről azt mondta, hogy „időről időre új aggályok merülnek fel a Bizottság részéről, amelyek tovább bonyolítják a folyamatot", így a dolgok nem haladnak „olyan gyorsan, ahogyan azt remélnénk".

Az év végi dátum egyébként már a sokadik kormány által előrejelzett határidő. Navracsics Tibor néhány hete azt mondta, hogyha tudjuk tartani az menetrendet, akkor „nem kizárt, hogy a nyár folyamán már a források technikailag megérkezhetnek Magyarországra”. 

Korábban mondott már tavaly őszi, tavaly év végi, és 2023 első negyedévi időpontokat is, de Bóka János szavai alapján most éppen az év második fele a hivatalos álláspont. 

Nyitókép: Bóka János – Fotó: Bruzák Noémi/MTI

#Gazdaság#európai unió#európai bizottság#jogállamiság#kormány#támogatás#uniós forrás

Címlapról ajánljuk