Belföld

Navracsics Tibor már több különböző, egyre későbbi dátumot adott arra, mikor jönnek az uniós pénzek, de eddig egyik sem jött be

Mohos MátéMohos Máté

2023. február 21. 15:32

Legutóbb már arról beszélt, hogy nyáron érkezhetnek az összegek helyreállítási alapból.

„Jöhetnek az EU-s pénzek” – ezt jelentette be még májusban miniszteri meghallgatásán Navracsics Tibor, ám azóta többször is óvatosabban fogalmazott arról, hogy a helyreállítási alap pénzei mikor érhetnek el Magyarországra.

Ha visszaolvassuk a miniszter nyilatkozatait az elmúlt nagyjából fél évből, azt látjuk, hogy a politikus maga is többször megváltoztatta becslését a pénzek érkezéséről kapcsolatban.

  • Májusi meghallgatásán azt mondta: bízik abban, hogy már az év második felében alá tudják írni az Európai Unió által finanszírozott operatív programok és a helyreállítási alap partnerségi megállapodásait, tehát Magyarország hozzájut az őt megillető közösségi támogatásokhoz.
  • Szeptemberben így fogalmazott: „A jövő év első negyedévében reális lehet az, hogy az első uniós pénzösszegek megérkeznek”.
  • Ugyanabban a hónapban már arról is beszélt, hogy a kormány októberben teljesítheti a brüsszeli elvárásokat.
  • Októberben úgy jósolta, hogy december 20-ig megszülethet a megállapodás Brüsszellel. Így fogalmazott: „Nagyon sok félelem volt a vállalásainkkal kapcsolatban is. Volt olyan ellenzéki politikus vagy ellenzéki civil szervezethez tartozó ember is, aki azt mondta, hogy ezek csak vállalások, és semmi nem lesz belőlük. De ezek a törvények el vannak fogadva, hatályba fognak lépni, és végre is fogjuk hajtani őket. Mondjuk én vagyok a garancia”.
  • Decemberben arról beszélt, hogy januárban jönnek a nagy tárgyalások. Hozzátette: „Ha minden jól alakul, áprilisban vagy májusban feloldják az EU-pénzek felfüggesztését”.
  • A napokban pedig azt mondta: „Én a nyárra teszem, amikor minden kérdést le tudunk zárni: Erasmus-ügyben is nyárig ráérünk megállapodni, az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban pedig az a kérdés, hogy ez a törvénycsomag kezeli-e a problémát, illetve a bizottság előáll-e újabb aggállyal és kéréssel”.

Korábban azt írtuk: a környező országok már javában költik a helyreállítási alap milliárdjait, a magyar kormány még a feltételek teljesítésével küzd. Szlovákiának eddig 1,22 milliárd eurót, vagyis nagyjából 470 milliárd forintot utaltak az uniós helyreállítási alapból. A cikkből kiderül: Magyarország számára az uniós pénzek folyósításáig még mindig hosszú lehet az út. 

Nyitókép: MTI/Filep István

#Belföld#navracsics tibor#helyreállítási alap#miniszter#eu-pénz

Címlapról ajánljuk