Gazdaság

Gulyás Gergely a „baloldali károgókkal” egy lapon említette Matolcsy Györgyöt

rtl.hurtl.hu

2023. március 24. 18:09

Gulyás Gergely szerint Magyarország az elmúlt évben is folytatta a felzárkózást, a baloldali gazdasági szakértők „károgása” és a jegybanki vélemények ellenére.

„Magyarország az elmúlt évben is folytatta a felzárkózást. Nehéz éveken vagyunk túl: két covidos és egy háborús év van mögöttünk, ennek ellenére a tavalyi évben is - a baloldali gazdasági szakértők károgása és a jegybanki vélemények ellenére - az európai uniós átlag 75 százalékáról 77 százalékára emelkedett a magyar GDP” – mondta Gulyás Gergely az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat legfrissebb, az európai uniós országok átlagos fejlettségi szintjéről szóló jelentésére reagálva, írja az MTI.

Szerinte az a folyamat, ami a 2010-es kormányváltással megindult, továbbra is folytatódik. „Tíz év alatt több mint tíz százalékkal közeledtünk az Európai Unió átlagához” – tette hozzá a tárcavezető, aki szerint ez azt mutatja, hogy a magyar gazdaság ellenállóképessége még nehéz és válságos időszakokban is kifejezetten jónak mondható. Megjegyezte: a fejlődés még ennél nagyobb, hiszen a többi országban is volt gazdasági növekedés.

Arról, hogy mi a véleménye a Magyarország leszakadásáról beszámoló „baloldali hangokról”, a miniszter azt mondta: mindenkinek a saját szakmai felelőssége, hogy milyen előrejelzést közölt korábban.

Ha meghallgatjuk az elmúlt hetek híradásait, akkor szép számmal találunk olyan gazdasági elemzéseket – döntően ezek balliberális gazdasági intézetek, és sajnos a jegybank is ebbe a körbe tartozik – amelyek arról beszéltek, hogy a leszakadás nőtt, illetve nem felzárkózunk, hanem a magyar gazdaság érzékeny veszteségeket volt kénytelen elszenvedni

– fogalmazott, utalva arra, hogy Matolcsy György csütörtökön ismét élesen kritizálta a kormányt. Elakadt a felzárkózási folyamat, Magyarország letért az egyensúlyi növekedési pályáról – egyebek közt erről beszélt a jegybankelnök.

Úgy véli, a 2021-es gazdaságpolitikai hibák, a 2015 után elmaradt reformok vezettek odáig, hogy elakadt a felzárkózás és az uniós átlag 76 százalékáról visszaestünk a 75 százalékra. Így szerinte kezd lassan elérhetetlenné válni, hogy 2030-ra utolérjük az Európai Uniót.

Nyitókép: Kovács Attila / MTI

#Gazdaság#matolcsy györgy#mnb#jegybank#károgók

Címlapról ajánljuk