Gazdaság

Közel egymilliárd forintos bírságot kapott a Vodafone egy régebbi ügy miatt

rtl.hurtl.hu

2023. március 24. 16:05

A versenyhatóság először 2016 szeptemberében indított eljárást azért, mert a gyanú szerint a Vodafone jogellenesen állította be piacvezetőnek a szolgáltatásait. 

Lezárult a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2016-ban indított eljárása a Vodafone Magyarország Zrt.-vel szemben: 6 és fél év után közel egymilliárd forintos bírságot szabtak ki a cégre, amiért korábban valótlan állításokkal népszerűsítette szolgáltatásait – áll a GVH közleményében.

A versenyhatóság először 2016 szeptemberében indított eljárást azért, amiért a gyanú szerint a Vodafone 2015 szeptembere és 2016 augusztusa között azt állította, hogy Európa legnagyobb 4G partnerhálózatát kínálják, azonban ezt nem tudták igazolni.

Három évvel később szabott ki a GVH közel 1,2 milliárd forintos bírságot a cégre a valótlan állítások miatt, de a Vodafone bíróságra vitte az ügyet, így egy hosszadalmas meccs kezdődött a felek között. Bár a bíróság 2021 májusában elismerte a vállalat tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatait, a bírság összegét ugyanakkor a versenyhatóságnak újra kellett számolnia.

A megismételt eljárásban ez az összeg végül 932 millió 420 ezer forint lett.

A hatóság új eljárásában enyhítő körülményként értékelte az idő múlását, valamint azt is, hogy a Vodafone lemondott a jogorvoslatról, és elfogadta a GVH Versenytanácsának értékelését. Március végén zárult le a Vodafone Magyarország felvásárlása, melynek keretében a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a vállalatban, a fennmaradó 51 százalékos tulajdonrész pedig a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungáriához került. A cég a korábban bejelentett 715 milliárd helyett végül 660 milliárd forintért cserélt gazdát. 

Cikkünk megjelenése után a Vodafone is reagált a GVH döntésére. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben azt írták, hogy „jogszerűtlen eljárás miatt a Gazdasági Versenyhivatal csökkentette a Vodafone Magyarország részére 2019-ben kiszabott és kifizetett bírságot, ami egy 8 évvel ezelőtti reklám félreérthetőségére vonatkozott.”

Azt is írták: „A március elsején lezajlott GVH Versenytanács tárgyalásán a felügyeleti szerv a Vodafone-ra kiszabott bírság jelentős mértékű csökkentését javasolta, amit a Vodafone Magyarország elfogadott.”

Nyitókép: Róka László MTVA / Bizományosi

#Gazdaság#gvh#vodafone#bírság#tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat

Címlapról ajánljuk