Gazdaság

Kiderült, mennyiben érinti a magyar Euronewst a kirúgáshullám

rtl.hurtl.hu

2023. március 18. 14:26

Az Orbán Viktor tanácsadója által megvásárolt csatorna jelenleg Lyonban működik, de átteszi a székhelyét Brüsszelbe, emiatt kirúgnak majdnem kétszáz embert.

Nem érinti az Euronews magyar szerkesztőségét a tömeges elbocsátás, amit a csatorna tulajdonosa, az Alpac Capital jelentett be – mondta Kert Attila, az Euronews budapesti igazgatója az rtl.hu-nak szombaton. A magyar részleg Budapesten működik, míg az átszervezés Lyonban zajlik.

A lyoni székhelyű médiacég március elején közölte, hogy a 349 dolgozójából 197-et elbocsátanak, a francia városban található székházukat pedig eladják és az unió központjába, Brüsszelbe költöznek.

Az Alpac átszervezésről beszél, a dolgozók szerint viszont a hírtelevíziót szinte teljesen leépítik, és a cég „az állásaink feláldozásával akar profitot termelni”.

A Le Monde szerint míg Lyonban tömeges elbocsátok zajlanak, addig Brüsszelben több mint száz munkahelyet kívánnak létrehozni, köztük hetvenet újságírók számára. További 50 újságírót vesznek fel hat nagy európai fővárosban: Berlinben, Rómában, Madridban, Lisszabonban, Londonban és Párizsban.

A szakszervezet szerint komoly probléma, hogy azokat, akiket most elbocsátanak, nem veszik fel automatikusan újra pl. Brüsszelben.

A dolgozók közölték, hogy március 16-tól március 20-ig sztrájkba léptek. Emellett Emmanuel Macron francia köztársasági elnökhöz, valamint az Európai Bizottsághoz fordultak segítségért.

2021 decemberében jelentették be, hogy az Alpac Capital portugál befektetési cég megvásárolja a médiacég 88 százalékos tulajdonrészét, amit tavaly júliusban véglegesítettek.

Az Alpac ügyvezető igazgatója a portugál Pedro Vargas David: annak a Mario Davidnak a fia, aki portugál jobboldali politikusként még az 1990-es évek elején barátkozott össze Orbánnal. Mario David a 2010-es években a Fidesz hangos védelmezőjeként szolgált az Európai Néppárton belül, jelenleg pedig a magyar miniszterelnök hivatalos tanácsadója.

Nyitókép: Euronews.

#Gazdaság#euronews#brüsszel#lyon#kirúgás#elbocsátás#budapest#tv#kert attila

Címlapról ajánljuk