Gazdaság

Kaderják Péter: A klímasemlegességhez akkumulátorgyárak is kellenek, ha tetszik, ha nem

rtl.hurtl.hu

2023. március 14. 12:17

A Debrecenbe tervezett akkumulátorgyárral kapcsolatban nyilatkozott a Magyar Akkumulátorgyártók Szövetségének elnöke. 

A klímasemlegességhez vezető úton olyan iparágakon át vezet, amit lesznek, akik nem szeretnek, de nincsen más út – mondta el a Villanyautosok című szaklapnak a Magyar Akkumulátorgyártók Szövetségének elnöke. Kaderják Péter kijelentette:

Meg kell érteni, hogy ez a történet azzal nincs kipipálva, hogy az elektromos autóba beülni csodás, mert az trendi, meg zéró kibocsátású és így tovább. Ez ugyanis a történetnek csak az egyik fele. A másik fele az, hogy a szükséges méretű és mennyiségű akkumulátort valahol ehhez le is kell gyártani. Akkor is, ha azt senki sem szeretné, hogy ez a kertje végébe vagy a szomszédságában épüljön meg.

Utalt arra, hogy az Európai Unió nem csak azt mondja, hogy „mi klímasemlegesek akarunk lenni”, hanem azt is, hogy „az ehhez kapcsolódó ipar is megtelepedjen Európában.”

Kaderják szerint „senkinek sem jó, hogy az iparfejlesztés becsúszott a politikai mezőbe”, és hozzátette, fontos, hogy „az akkumulátoripar is elsősorban szakmai, iparági kérdés legyen.” Az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős egykori államtitkára közölte:

Az a kérdés ugyanis, hogy akarják-e az emberek, hogy a BMW Debrecenben elektromos autókat gyártson, és hogy itt, Magyarországon legyen a BMW gyártási központja. Mert ha igen, akkor ez a két tétel, az autó- és az akkumulátorgyártás nagyon szorosan kapcsolódik egymáshoz.

A Magyar Akkumulátorgyártók Szövetségének elnöke szerint a Debrecenbe tervezett CATL gyárral szembeni ellenérzések leginkább az ismeretlentől való félelemre vezethetőek vissza. 

Mint mondta, arról nem akart senki sem népszavazást kezdeményezni, „hogy a BMW a város mellé települhet-e vagy sem”, és „senki sem tiltakozott ellene”, pedig lesz „rengeteg illékony szerves vegyületet használó óriási festőüzeme, és óriási vízfelhasználása is”, valamint egy akkumulátor-összeszerelő részlege is.

Kaderják közölte, nem tud azokkal egyetérteni, akik „valamiféle ördögtől való dolognak tartják” az akkugyárakat, és többre tartja a konstruktív beszélgetéseket, és közlése szerint már lát is erre jó példákat. Mint mondta:

Tételesen nézzük végig, hogy milyen problémák merülnek föl, és milyen válaszokat lehet rájuk adni, van-e, megtalálható-e a jó megoldás.

Kaderják Péter legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy Áder János podcastjának volt a vendége, és az adásból kivágták, amikor a méregező akkugyárakról beszélt. 

Nyitókép: Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője  és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a II. Hungarian Battery Day című konferencián a Budapest Marriott Hotelben 2022. október 20-án.

#Gazdaság#akkumulátorgyár#debrecen#akkugyár#Kaderják Péter

Címlapról ajánljuk