Belföld

Áder János podcastjának a vendége a mérgező akkugyárról beszélt – kivágták

rtl.hurtl.hu

2023. március 10. 16:40

A nyilatkozó azt mondta, Gödön súlyosan mérgező oldószert is találtak a vízben. Áder közölte, hogy szerinte „ez zárójeles”. 

Áder János a Kék Bolygó Alapítvány elnökeként környezetvédelemről szóló podcastokat készít, az egyik adásból azonban kivághattak egy „problémás részt” – vette észre a hvg.hu.

A Spotify-on még egészében meghallgatható a Kék Bolygó Alapítvány podcastjának február 13-án publikált felvétele, amelyben Áder János, az alapítvány elnöke Kaderják Péterrel, a Magyar Energia Hivatal korábbi elnökével, jelenleg a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetőjével beszélgetett az akkumulátorgyárak körüli kérdésekről.

 

Áder a gödi Samsung-gyár kapcsán szegezte neki a szakértőnek, hogy „Ez egy zárt technológia, ha betartják a technológiai előírásokat, ha semmiféle baleset nem történik, akkor a zárt technológiából levegőszennyezés és talajszennyezés nem nagyon következhet. Jogos a feltételezés?”

Kaderják szerint is jogos, „ha” jól működtetik a gyárat. Szerinte a korszerű akkumulátorgyártás komoly vegyipari tevékenység, a modern akkumulátorok 20-25 anyagot tartalmaznak, és állandó fejlesztés alatt vannak. Kifejtette, hogy a vegyszerek megfelelő szűrők nélkül kikerülhetnek a levegőbe, az esővel pedig bemosódhatnak a talajvízbe. 

„Egyébként Gödön nemcsak lítiumot találtak a vízben, hanem NMP-t is” – teszi hozzá, de Áder azonnal lekeveri: 

szerintem ez zárójel, térjünk vissza…

(Az NMP, azaz az n-metil-pirrolidon egy súlyosan mérgező oldószer.)

Csakhogy a beszélgetés YouTube-ra felkerült videós változatában Kaderják Péter ezen mondatait nemes egyszerűséggel kivágták az adásból (a videóban a 44. perctől).

 

A hvg.hu megkérdezte a Kék Bolygó sajtóosztályát, miért vágták ki Kaderják Péter mondatait a youtube-os adásból, de az alapítvány kommunikációs munkatársa érdemi választ nem adott, helyette az újságírói etika kérdéseit boncolgatta.

Újabb próbálkozásra a lap azt a választ kapta, hogy „a videós anyagból kikerülhetett volna 20 perc is, vagy 30 perc”, ezt szerkesztésnek hívják, és „a HVG ne magyarázzon bele semmilyen hátsó szándékot vagy koncepciót”. 

Az ugyanakkor feltűnő, hogy a YouTube-változatot nem a tömörítés kedvéért vágták meg erősen, hiszen pár perccel még hosszabb is a Spotify-adásnál – jegyzi meg a lap. 

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

#Belföld#áder jános#kékbolygó alapítvány#Kaderják Péter#magyar akkumulátor szövetség#akkumulátorgyár#göd#Samsung#akkugyár

Címlapról ajánljuk