Gazdaság

Kiderült, hogy a pénz mégis boldogít

rtl.hurtl.hu

2023. március 12. 10:24

A felmérésnek ugyanakkor van egy nagyon fontos tanulsága is.

A közvélekedés szerint a pénz nem boldogít, de úgy néz ki, hogy ez nincs így, a pénz ugyanis valóban boldoggá teszi az embert, legalábbis ez derült ki egy új kutatásból, amit Daniel Kahneman és Matthew Killingsworth, a Princeton Egyetem és a Pennsylvaniai Egyetem kutatóinak új tanulmányából, írja a Money magazin.

A kutatás konlúziója röviden: az egyén jövedelmének növekedése egyenes arányosságban a boldogságával.

Az elemzés különlegessége, hogy felülírja Kahneman korábbi kutatását, amely arra a következtetésre jutott, hogy a boldogság szintje a jövedelemmel csak egy bizonyos mértékig, egészen pontosan 75 ezer dollárig növekszik. Ez mostani árfolyamon számolva 27 millió forintot jelent. Fontos részlet, hogy mindkét kutatás az Egyesült Államok gazdasági körülményeit veszi figyelembe.

Az elemzés során több mint 33 000 amerikai jövedelemmel rendelkező nagykorú adataiból dolgoztak, az alanyok mindegyike évi 10 000 dollár (nagyjából 3,6 millió forint) körüli keresettel rendelkezett.

A résztvevők egy okostelefon-alkalmazást használtak, amely a nap folyamán véletlenszerű időközönként rákérdezett arra, hogyan érzik magukat. Az adatokból érdekes következtetésre jutottak.

A kutatásban megjegyzik, hogy a pénz ugyanakkor nem a boldogság záloga, nem csak és kizárólag a pénz felel az egyén boldogságáért, de ha valaki jól keres, az hozzájárul a jókedvéhez. A kutatók szerint mégis egész sokan vannak a boldogtalan gazdagok, a tehetősek nagyjából 20 százaléka vallja magát boldogtalannak, pedig ennek a vizsgált csoportnak az évi 100 000 dollár feletti volt a többletbevétele, ez a tény mégsem volt jelentős hatással a hangulatukra.

Nyitókép: Mohai Balázs/Bloomberg via Getty Images

#Gazdaság#pénz#boldogság#élet#vásárlás#gazdagság

Címlapról ajánljuk