Gazdaság

EU-sláger lett a grafikon, ami megmutatta. hogy Magyarországon drágult a legjobban egy közkedvelt étel

rtl.hurtl.hu

2023. március 5. 8:12

Magyarországon 45 százalékkal lett drágább egy év alatt sokak kedvenc étele. Ez volt a legnépszerűbb statisztika februárban az Eurostatnál.

A legnépszerűbb statisztika lett februárban az Eurostatnál a pizzainflációt mutató ábra. Az uniós statisztikai hivatal grafikonján Magyarország toronymagasan vezet a közkedvelt tésztaétel drágulását illetően. Nálunk egy év alatt csaknem másfélszeresére nőtt az ára (45 százalékkal), míg a litvánoknál és a bolgároknál 39, illetve 37 százalékos drágulást számoltak.

Luxemburgban és a pizza hazájában, Olaszországban 10 százalék alatt drágult a pizza, több szerencsésebb országban – Francia- és Spanyolországban, illetve Portugáliában – pedig 15 százalék alatt maradt a drágulás.

EU-sláger lett a grafikon, ami megmutatta. hogy Magyarországon drágult a legjobban egy közkedvelt étel ára

Az Európai Unióban Magyarországon drágultak a legnagyobb mértékben az élelmiszerek az elmúlt időszakban. A jegybank friss elemzése szerint csak az év második felében csökkenhet érdemben az infláció. A vaj már 15 százalékkal olcsóbb, mint tavaly év végén, a sertéshús viszont 10 százalékkal tovább drágulhat a következő hónapokban. Erről Raskó György agrárközgazdász beszélt a napokban a Híradónak.

 

Nyitókép: illusztráció – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter üzemi látogatáson, fotó: MTI/Rosta Tibor

 

 

#Gazdaság#infláció#élelmiszer-drágulás#drágulás#pizza#statisztika#grafikon#eurostat

Címlapról ajánljuk