Gazdaság

Ársapkák és különadók közepette is majdnem kétezermilliárd forintot fialt a Mol-csoport

rtl.hurtl.hu

2023. február 17. 5:46

Átalakulásra és fejlesztésekre is marad.

1773,9 milliárd forint volt a Mol-csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) tavaly – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Tavalyelőtt 1071,9 milliárd forint volt ez az összeg.

Mint a Mol jelezte, a fő piacuknak számító Kelet-Közép-Európában az ársapkák és különadók EBITDA-t érintő hatása mintegy 1,6 milliárd dollár (577 milliárd forint) volt 2022-ben.

Hernádi Zsolt, a vállalat elnök-vezérigazgatója szerint az ukrán háború és ellátásbiztonságra gyakorolt hatásai, a szabályozási környezet, valamint a kiszámíthatatlan makrokörülmények példátlan kihívások elé állították a Mol-t. A tavaly elért kimagasló EBITDA még az extrém mértékű adók, ársapkák és szabályozói intézkedések mellett is lehetőséget biztosít a vállalat stratégiájában megfogalmazott transzformáció és fejlesztések végrehajtására – emelte ki.

Nemrég a kormány dízelhiányt és drágulást helyezett kilátásba az Oroszország elleni újabb szankciók életbelépése miatt, a Mol szerint azonban nem lesz fennakadás.


Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

#Gazdaság#mol#nyereség#ársapka#szankciók

Címlapról ajánljuk