Gazdaság

Parragh László: A debreceni akkumulátorgyár élhetőbbé teszi a környezetet

rtl.hurtl.hu

2023. február 16. 19:24

Az iparkamara elnöke szerint „a nemzetközi piacokon már azt jövendölik, hogy Magyarország lesz a béke szigete a nyugati technológia és a keleti tőke tengerén”.

„Átalakul a képzés a reálgazdaság igényeinek megfelelően, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egy ilyen beruházás élhetőbbé teszi a környezetet is” – mondta Parragh László, a a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Világgazdaságnak a debreceni akkumulátorgyárról.

Az elnök szerint „egy ilyen korszerű technika megjelenése nem csak az adott gyárat érinti. Ez kedvezően hat a beszállítókra, a cégek technológiájára is. Járulékos haszon a munkamorál erősödése, a termelékenység növekedése is.”

Arról beszélt, hogy ha egy ilyen beruházás bekerül a politikai erőtérbe, onnantól könnyen háttérbe szorulhatnak a szakmai érvek, és a legegyszerűbb ilyenkor az érzelmekre hatni. „Lehet népszavazást és tüntetéseket szervezni és a feszültséget szítani. A szakmai érveket azonban nem érdemes elhallgatni” – tette hozzá.

Parragh szerint öt éven belül a magyar gazdaságnak lehet a negyedik legnagyobb akkumulátorgyártási kapacitása az egész világon. 

A nemzetközi piacokon már azt jövendölik, hogy Magyarország lesz a Nyugat és a Kelet találkozási pontja, a béke szigete a nyugati technológia és a keleti tőke tengerén

– tette hozzá.

A kormány hozzáállásáról azt mondta el: „Ezt a kormány felismerte, a helyzet kihasználása pedig előnyt hoz az egész országnak. Ha ezekből a lehetőségekből nem kérünk, behozhatatlan hátrányt szenvedünk. Miért ne lehetnénk egyszer mi a nyertesei a technológiai változásoknak? A lehetőséget meg kell ragadni.”

Mint arról a Házon kívül a héten részletesen beszámolt, a környéken lakók és a szakértők közül sokan egészen mást gondolnak a gigaprojekt élhetőségéről, mint Parragh László:

 

Nyitókép: Parragh László – Fotó: Soós Lajos / MTI

#Gazdaság#parragh lászló#mkik#debrecen#akkumulátor#gyár#befektetés

Címlapról ajánljuk