Gazdaság

Parragh László vezette iparkamara ismét kér valamit a kormánytól

rtl.hurtl.hu

2022. október 20. 9:24

A vállalkozók hitelterhein könnyítenének. 

A Parragh László vezette Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azt kéri a kormánytól, hogy fontolja meg a lakossági hitelezéshez hasonlóan a kamatplafon azonnali bevezetését – 5-10 százalékos sávban –, valamint a meglévő vállalkozói hiteleknél biztosítsa a moratórium lehetőségét.

Az MKIK csütörtöki közleménye szerint a javaslatot a jegybank pénteki döntése indokolja, hiszen a bankok gyakorlatilag azonnal beépítették az árazásukba az új egynapos betéti tendert, amely 18 százalékra emelkedett. Ezzel együtt a kamatfolyosó felső széle, amely azt mutatja, hogy meddig mehet az Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kamatemelésekkel, az eddigi 15,5-ről 25 százalékra emelkedett – hívták fel a figyelmet.

Mindkettőt a vállalkozó villámgyorsan megérzi majd, az is, aki hitelhez szeretne jutni és az is, aki hitelt fizet

– írta Parragh. Hozzátették, hogy ezzel a döntéssel szinte mindegy lett, mekkora az alapkamat, mivel ez jóval magasabb és a bankok ez alapján kalkulálnak a saját hitelezésüknél, vagyis ez számít az irányadó kamatnak.

Korábban az RTL Híradó arról számolt be: Jó ötlet lenne a vasárnapi boltzár is Parragh szerint. A boltzár ismételt bevezetését a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete vetette fel, akik szerint az elszálló energiaárak miatt ezzel is spórolhatnának a boltok. Az MSZP szerint inkább az lenne a megoldás, ha a kis- és közepes vállalkozások ismét igénybe vehetnék a rezsicsökkentést. A kormány szerint a nyitva tartásról a kereskedők döntenek.


Nyitókép: Rosta Tibor / MTI

#Gazdaság#parragh lászló#mkik#moratórium#vállalkozás#adó

Címlapról ajánljuk