Gazdaság

Megszavazta az EP, 2035-től nem lehet új dízeles és benzines autókat árusítani az EU-ban

rtl.hurtl.hu

2023. február 14. 19:31

Már korábban megállapodtak, de a formális szavazás csak most volt. 

Az Európai Parlament keddi strasbourgi plenáris ülésen jóváhagyta, hogy 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az EU-ban, és minden új gyártású autónak kibocsátásmentesnek kell lennie, írja az MTI.

Az EU már korábban megállapodott a vitatott szabályról, most formálisan is szavaztak a kérdésről. Az Euronews megjegyzi, hogy a 340 igen, 279 nem szavazat és a 21 tartózkodás azt jelzi, hogy erősen vitatott elképzelésről van szó.

A 2030-ra kitűzött, köztes kibocsátáscsökkentési célérték az új személygépkocsiknál 55, a kisteherautóknál 50 százalék.

Az egyéb kulcsfontosságú intézkedések között van az is, hogy az Európai Bizottság 2025-ig módszertant terjeszt elő az EU piacán értékesített személygépkocsik és kisteherautók teljes életciklusára vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási adatok értékelésére és jelentésére, adott esetben jogalkotási javaslatokkal együtt. 

2025 végétől kezdődően a bizottság kétévente jelentést tesz közzé a kibocsátásmentes közúti mobilitás irányába tett haladásról. A plenáris ülésen megtartott zárószavazást követően a szöveget az Európai Tanácsnak hivatalosan is jóvá kell hagynia.

Nyitókép: Pixabay

#Gazdaság#dízel#benzin#kibocsátásmentes#autó#ep#európai parlament

Címlapról ajánljuk