Gazdaság

A kormány majdnem 40 százalékát állja egy debreceni akkuüzemnek

rtl.hurtl.hu

2023. február 14. 6:31

És egy orosz hátterű cégnek is adott pár milliárdot azok után, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát.

Közzétette a Külgazdasági és Külügyminisztérium az egyedi kormánydöntéssel adott támogatások frissített listáját – írta meg a 24.hu. Az ilyen, a magyar adófizetők pénzéből adott hozzájárulások feltétele korábban az volt, hogy új munkahelyeket kell létrehozni. Ez 2020 óta nincs így.

Tavaly egyébként 128,65 milliárd forintot adott a kormány így a cégeknek. Összesen 51 beruházást támogatta, de ebből csak 12 esetben kaptak magyar hátterű vállalatok, a legtöbbször német cégeket támogattak.

A BMW debreceni akkumulátor-összeszerelő üzemét több mint 13 milliárd forinttal, vagyis a beruházás mintegy 37 százalékát az adófizetők állják a kormány döntése értelmében. Cserébe a BMW 300 új munkahelyet ígért.

Nem tett viszont ilyen vállalást az Arnest Hungary Kft. Az orosz hátterű cég Alsózsolcán hoz létre aeroszol-töltőüzemet, amihez a kormány 6,7 milliárd forintot ad. Ez az első orosz hátterű cég, ami kapott ilyen támogatást, és bár erről még azelőtt döntöttek, hogy Oroszország pusztító háborút indított Ukrajna ellen, amiben tömegével mészárolják le az ártatlan civileket, a konkrét szerződést csak tavaly áprilisban írta alá a kormány.

Nyitókép: Az épülő BMW-gyár Debrecenben 2022. október 10-én – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

#Gazdaság#debrecen#bmw#akkumulátor#összeszerelő#üzem#oroszország#orosz-ukrán háború#kormány

Címlapról ajánljuk