Gazdaság

A női bugyik után több vámot szednek Amerikában, mint a férfi alsógatyák után

rtl.hurtl.hu

2023. február 13. 20:33

„A legrosszabb meglepetés Valentin-napra.”

Hátrányos helyzetbe hozzák a nőket az amerikai vámtörvények – írja a CNN egy friss jelentésre hivatkozva, amelyből kiderül, hogy a női alsóneműkre átlagosan 15,5 százalék vámot vetnek ki, a férfiakéra viszont csak 11,5 százalékot.

Ez azt jelenti, hogy a nők alsóneműire 35 százalékkal több vámteher rakódik – figyelmeztet Ed Gresser, a Progressive Policy Institute kereskedelemért és globális piacokért felelős igazgatója.

A legrosszabb meglepetés Valentin-napra

– írta Gresser a jelentésben, amelyben úgy számolt, hogy átlagosan 1,1 dollárnyi vám rakódik minden egyes női alsóneműre, míg a férfi alsóneműkre csak 0,75 dollár. Ebben szerinte az Egyesült Államok egyedülálló: a legtöbb országban nemtől függetlenül ugyanannyi vámot számolnak fel az alsóneműre, sőt az EU-ban még alacsonyabb is a melltartókra kivetett vámösszeg.

Kitérnek arra is, hogy az olcsó anyagokból készült alsóneműket Amerikában még jobban adóztatják, mint a drágább darabokat, ami az amerikai gyártók azon félelméből adódhat, hogy külföldi versenytársaik eláraszthatják a piacot az olcsó tömegtermékekkel.

A selyem női alsóneműk után 2,1 százalék vámot kell fizetni, férfi megfelelőik után 0,9 százalékot. A pamut alsóneműk esetén nőknél 7,6 százalék, férfiaknál 7,4 százalék a vám, a műszálas bugyikra és alsóneműkre viszont már 16 százalékot kell fizetniük a nőknek, és 14,9 százalékot a férfiaknak.

A „rózsaszín adó” kifejezést használják arra, amikor valamilyen termék nőknek készült megfelelője drágább, mint a férfiaknak szánt, miközben nincs köztük lényeges különbség – ilyenek például a női borotvák vagy samponok. Ebben az esetben azonban nemcsak a gyártók és a kereskedők tesznek különbséget a nemek között, hanem az állami adórendszerben is hátrányt szenvednek a nők. Ráadásul a ruházati termékekből származó vámbevétel kétharmadát a női ruhák után fizetett vám teszi ki az Egyesült Államokban.

Nyitókép: Maryna Terletska / Moment / Getty Images

#Gazdaság#vám#alsónadrág#bugyi#amerikai egyesült államok#adózás

Címlapról ajánljuk