Gazdaság

Befektetők figyelmeztetik a bankokat, hogy ne finanszírozzák az olaj- és gázkitermelést

rtl.hurtl.hu

2023. február 10. 10:10

Öt nagybankot vettek célba, de azok igyekeznek kitérni a felvetés elől.

Több mint másfél billió dollár (540 000 milliárd forint) vagyont kezelnek azok a befektetők, akik nyílt levélben figyelmeztették öt európai nagybank vezetőit arra, hogy növekvő befektetői nyomásra számíthatnak, ha nem hagynak fel új olaj- és gázmezők feltárásának és kitermelésének finanszírozásával.

A felelős befektetői magatartást szorgalmazó ShareAction nevű szervezet által koordinált levelet a Barclays, a BNP Paribas, a Crédit Agricole, a Deutsche Bank és a Société Générale vezetőinek küldték el, az aláírók közt van mások mellett az Aegon Vagyonkezelő és a brit önkormányzati nyugdíjalap. A címzettek a ShareAction szerint a legnagyobb európai finanszírozói voltak 2016 és 2021 között a fosszilisenergia-kitermelésnek.

A Reuters szerint a Barclays és a BNP Paribas is arra hivatkozott, hogy elkötelezettek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállásban, a Crédit Agricole pedig azt válaszolta, hogy már leálltak az új olajkitermelések finanszírozásával, és terveikben az szerepel, hogy 2050-re érik el a karbonsemlegességet. A Société Générale mindössze annyit mondott, hogy a levelet akkor tudják kommentálni, ha a vezetőség kézhez kapta, a Deutsche Bank pedig ennyit sem válaszolt.

Környezetvédők szerint a bankok vállalása túl kevés és elkésett. A Nemzetközi Energiaügynökség már 2021-ben közölte, hogy le kell állni a fosszilisenergia-termelés finanszírozásával, ha a világ az évszázad közepéig el akarja érni a nulla szén-dioxid-kibocsátást.

Nyitókép (illusztráció): iStock / Getty Images Plus

#Gazdaság#olaj#gáz#kitermelés#finanszírozás#bank#befektetők#szén-dioxid

Címlapról ajánljuk