Gazdaság

A Transparency International szerint Magyarország az EU legkorruptabb állama

rtl.hurtl.hu

2023. január 31. 9:35

A világban olyan országokkal állunk egy szinten, mint Burkina Faso és Kelet-Timor.

Az Európai Unió legkorruptabb állama volt 2022-ben Magyarország a Transparency International korrupciós jelentése szerint – írja a Telex.

A nemzetközi szervezet 180 országot és területet rangsorol egy 0-tól 100-ig terjedő skálán, ahol a 100-as pontszám jelenti a legkisebb, a 0 pedig a legnagyobb mértékű korrupciót. A korrupcióérzékelési indexet 13 különböző felmérés alapján számolják ki évről évre, hogy képet adjanak arról, hogy egy adott országban milyen mértékben van jelen a korrupció az állami intézményi rendszerben, a közszférában, a gazdaságban és a társadalomban.

2021-ben 43 ponttal hazánk a második legkorruptabb uniós tagállam volt, tavaly viszont ennél is kevesebb pontszámot ért el, 42-t. A világranglistán a 77. helyen állunk, Burkina Fasóval, Kuvaittal, a Salamon-szigetekkel, Kelet-Timorral, Trinidad és Tobagóval, valamint Vietnámmal osztozva, melyek szintén 42 pontot kaptak.

2021-hez képest viszont egy-egy ponttal javult a korrupciós helyzet Bulgáriában (43 pont) és Romániában is (46 pont). A világranglista élén Dánia áll 90 ponttal, utána Finnország és Új-Zéland következik 87-87 ponttal, majd Norvégia 84 ponttal. Ám a Transparency International szerint a magas pontszámot elért országoknak is gyengeségeik vannak a határokon átnyúló korrupciót illetően, legyen szó akár a lopott pénzek tisztára mosásának lehetővé tételéről, vagy a külföldi tisztviselőket megvesztegető vállalatokról.

Nyitókép (illusztráció): Wirat Namkate / EyeEm

#Gazdaság#transparency international#korrupció

Címlapról ajánljuk