Gazdaság

Hivatalos: NER-milliárdosok állnak számos magántőkealap mögött

rtl.hurtl.hu

2023. január 19. 14:30

A magántőkealapok mögött találhatunk egy igazi NER-szupergoupot: Száraz István, Szíjj László, Mészáros Lőrinc, Hernádi Zsolt, Jászai Gellért, de előbukkan egy eddig ismeretlen pécsi milliárdos is.

Kormányközeli üzletemberek tulajdonába tartozik számos olyan, óriási vagyonokat rejtő magántőkealap, amelyek tulajdonosai eddig titokban maradtak – írja a Direkt36 az állami nyilvántartásban talált adatokra hivatkozva.

A cikk szerint az adatokból kiderült, hogy 17 magántőkealap tulajdonosa egyértelműen kormányközeli, de ezen kívül további 5 is könnyen köthető kormányközeli üzleti körökhöz. A NER-ből ismert milliárdosok sorát találjuk köztük: Mészáros Lőrinc, Száraz István, Szíjj László, Hernádi Zsolt, Jászai Gellért.

Mészáros Lőrinc neve bukkan fel messze a legtöbbször, kilenc magántőkealapban is 100 százalékos érdekeltsége van, további kettő pedig céges ügyvédjéhez, Kertész József Tamáshoz tartozik – írja a Direkt36.

A dokumentumok szerint Száraz István – Matolcsy Ádám egyik barátja – az idén létrejövő magyar szuperbank, a Magyar Bankholding csaknem 11 százalékának végső tulajdonosa. Emellett ő birtokolja a Felis és az UNCIA magántőkealapok 100 százalékát.

Az is kiderült, hogy két magántőkealap is egy Hornung Áron nevű pécsi ingatlankereskedőhöz köthető (igaz, azt tagadják az alapok, hogy tulajdonosa lenne, a NAV adminisztrációs hibáját emlegetik), aki Jellinek Dániellel is üzletelt, és több szálon köthető Tiborcz István üzlettársához, Hamar Endréhez. Hornung neve korábban nem jött elő a hírekben, pedig tavaly csupán egy cégéből 13,5 milliárd forint osztalékot vett ki.

A cikk szerint az autópálya-koncessziót 35 évre – hat másik magántőkealappal konzorciumban – elnyerő magántőkealap tulajdonosát is megismerhetjük: a milliárdos Szíjj László, Mészáros Lőrinc üzlettársa.

A magántőkealapok lényege, hogy a tulajdonosaik elrejthetők a nyilvánosság elől, csak a Matolcsy György által vezetett jegybank tudja ellenőrizni őket. 

A magántőkealapok a világ számos országában léteznek, de Magyarországon a kormányközeli elit néhány éve a Direkt36 szerint gyakorlatilag úgy használja őket, mint máshol az offshore-cégeket: a segítségükkel teljes titokban halmozhassák a vagyont. 

Nyitókép: Mészáros Lőrinc, a V-Híd Csoport többségi tulajdonosa beszédet mond a V-Híd Építő Zrt. és a cseh AZD Praha közös cégalapításáról tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2022. december 8-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd.

#Gazdaság#mészáros lőrinc#magántőkealap#szíjj lászló#Száraz István#Hornung Áron

Címlapról ajánljuk