Gazdaság

Parragh László az árstopok kivezetéséről tárgyal a kormánnyal

rtl.hurtl.hu

2023. január 18. 17:56

Az iparkamara elnöke szerint az árstopokat akkor lehet a legkisebb kárral kivezetni, amikor az élelmiszerár-infláció eléri csúcsát.

Folyamatosan egyeztet az árstop szabályozásáról a kormánnyal Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke – vette észre az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elhangzott beszélgetést a hvg.hu

Parragh László azt mondta, a kormánnyal elsősorban az árstopok életszerűségéről, betarthatóságáról és kivezetés lehetőségéről tárgyalnak, azt viszont nem volt hajlandó elárulni, hogy pontosan kivel egyeztet. 

Az iparkamara elnöke szerint az árstopokat akkor lehet a legkisebb kárral kivezetni, amikor az élelmiszerár-infláció eléri csúcsát.

(Az előrejelzések szerint az infláció tavasszal tetőzhet, nagyjából 26 százalék körüli szinten.) Az elnök szakmailag elképzelhetőnek tartotta azt is, hogy az árstopokat fokozatosan vezessék ki.

A Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselő által vezetett Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) nem sokkal később azt közölte, hogy 

a magyar piaci pozíciók megmaradását az árstop mihamarabbi kivezetése segítheti.

A NAK szerint az árstopok hozzájárulnak az import előretöréséhez, ez viszont ellentétes a magyar fogyasztói, valamint nemzetgazdasági érdekkel is.

„Sajnálatos tendencia, hogy a kereskedelmi szereplők – az ársapka okozta veszteségek kompenzálására hivatkozva – azokban a szegmensekben is jelentősen növelték az import termékek behozatalát, ahol az elmúlt években komoly piaci pozíciót szereztek a magyar előállítók, termékek (pl. tejtermékek, húsáruk stb.)” – írták.

Nyitókép: Soós Lajos/MTI

#Gazdaság#ársapka#árstop#parragh lászló

Címlapról ajánljuk