Gazdaság

Év végére háromszorosára nőtt az áramár, a cégek alig tudtak spórolni

rtl.hurtl.hu

2023. január 18. 10:56

Ráadásul a szabadpiacon már jóval a háború előtt, 2021 közepétől furcsa logika érvényesült.

A jelentősen magasabb villamosenergia-árak, illetve a kisebb gazdasági teljesítmény miatt csökkent a felhasznált villamosenergia mennyisége az üzleti szektorban – írja a GKI elemzése alapján a hvg.hu. A gazdaságkutató kifejtette: 2022 júliusától általánosan visszaesett a fogyasztás, novemberre már 8 százalékkal kevesebb volt az energiafelhasználás. 2022 novemberét megelőző egy évben pedig összességében 6 százalékkal csökkent a villamosenergia-fogyasztás a nem lakossági szektorban.

Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy a cégek spórolni tudtak volna az energián. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint a nem lakossági felhasználók által,

a szabadpiacon vásárolt villamos energia ára 2022 novemberében 94 Ft/kWh volt, ami a 2021 novemberi 32 Ft/kWh árnak mintegy háromszorosa.

2021 első felében pedig átlagosan csak 22 forintba került egy kilowattórányi energia.

Ráadásul a GKI szerint a szabadpiacon már jóval a háború előtt, 2021 közepétől furcsa logika érvényesült. A lekötött mennyiséggel nemhogy csökken az ár, de minél több villamos energiát akart valaki vásárolni, annál többet kellett érte fajlagosan fizetnie: az éves szinten 500 MWh-nál kevesebb villamos energiát fogyasztó cégek számára egy kWh 70 forintba, míg a 150 ezer MWh-nál többet fogyasztó cégek számára 109 forintba került az áram novemberben.

Nyitókép: iStock / Getty

#Gazdaság#áram#ár#cégek#spórolás#fogyasztás

Címlapról ajánljuk