Gazdaság

Harminc-negyven százalékkal drágulhat a közös költség a szakértő szerint

rtl.hurtl.hu

2023. január 15. 20:20

Az energiaválság 2023-ban éri el igazán a társasházakat.

Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke a Blikknek beszélt arról, mik is a kilátásai a 2023-as évekre. A társasházakról azt mondta el: a közös költséget átlagban harminc-negyven százalékkal emelhetik.

„Ez körülbelül 300-3500 forintot jelenthet pluszban. Természetesen előfordulhat, hogy a társasháznak házközponti fűtése van, az épület régi, a hőszigetelése rossz, a kazánja pedig húsz éves, ebben az esetben a fogyasztás túllépi a támogatott keretet” – mondta.

Arról is beszélt, hogy ennél nagyobb probléma a kata megszűnése, ami miatt húsz-harminc százalékkal megnőttek a vállalkozási díjak, „gondolok ezalatt a takarításra, a karbantartásra, a felújítási- és javítási munkákra”.

Úgy véli: „a társasházakban a tulajdonosok korrektül fizetnek. Egy jól működő, következetes, behajtással foglalkozó közös képviselet mellett ez nem okoz gondot. Az idősek fizetnek a legkorrektebben, a középréteg szintén, a vállalkozó rétegnek már inkább esetleges, szakaszos a számlakiegyenlítése”. Ő úgy látja, hogy általában a külföldiek szoktak nagyobb tartozásokat felhalmozni.

Nyitókép: Róka László / MTVA

#Gazdaság#közös költség#társasház#infláció#kata#áremelkedés

Címlapról ajánljuk