Gazdaság

A magyarok 96 százaléka aggódik a megélhetési költségek miatt

rtl.hurtl.hu

2023. január 12. 8:51

Van olyan ország, ahol ez az arány 100 százalékos.

Az Európai Parlament által közölt Eurobarometer felmérést szemlézve a Portfolio.hu azt írja, hogy az európaiak 93 százaléka aggódik az egyre csak növekvő megélhetési költségek miatt.

 A felmérésben az is szerepel, hogy az Unió támogatottsága továbbra is tartósan magasnak mondható. Az uniós állampolgárok elvárják az EU-tól, hogy a krízis hatásainak csökkentésére további intézkedéseket dolgozzon ki. Az emelkedő megélhetési költségeket tartja az európaiak 93 százaléka a legnagyobb problémának, a második helyen az elszegényedéstől és a társadalmi kirekesztéstől való félelem áll.

A magyarok az EU-s átlagnál egy kicsivel jobban félnek a megélhetési költségek elszabadulásától, a megkérdezettek 96 százalékát gyötri ez a gondolat.

Itthon is a második leggyakoribb aggodalom a szegénységtől és társadalmi kirekesztettségtől való félelem (82 százalékkal uniós szinten, 89 százalékkal Magyarországon). Ezt követi a klímaváltozástól való félelem és az orosz-ukrán háború eszkalációja miatti aggodalom (85-85 százalékkal).

Érdekesség, hogy az éghajlatváltozástól való félelem Magyarországon sokkal magasabb az uniós átlagnál: 87 százalékos. A harmadik helyen a közös európai értékek elvesztésével szembeni aggodalom áll. Az említett megélhetési gondok miatt a legjobban a görögök aggódnak, náluk a megkérdezettek 100 százaléka rakta ezt a problémát az első helyre.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Gazdaság#magyarország#megélhetés#euró#európai unió#pénz

Címlapról ajánljuk