Gazdaság

Áron alul adhatja el hasító energiacégét a negyedik leggazdagabb magyar

rtl.hurtl.hu

2022. december 19. 20:44

A Mol veszi meg az Alteo részvénycsomagjának nagy részét Jellinek Dániel- és Tiborcz István-érdekeltségű magántőkealapokkal karöltve.

A negyedik leggazdagabb magyar, Veres Tibor tulajdonában álló Wallis eladja az Alteo-beli többségi tulajdonát a Molnak – írja a 444.hu. A lap szerint nem tudni, hogy miért, mivel az Alteo rekordokat döntögetett az elmúlt időben.

Azt viszont ismert, hogy a Mol Jellinek Dániel- és Tiborcz István-érdekeltségű magántőkealapokkal karöltve szeretne többségi befolyást és közös irányítást szerezni az energiaszolgáltató cégben.

A cikk szerint az Erste elemzőit is meglepte a tranzakció.

Meglepetés számukra, hogy a Mol két magántőkealappal működik együtt, mivel az olajipari cégnek bőven lenne pénze a vételhez. 

Az is különös, hogy áron alul adják el az Alteót. A kötelező vételi ajánlati ár részvényenként 3040 forintban lett megállapítva, most azonban a felek részvényenként 2872 forintot jelentettek be vételárként.

A lap szerint az üzlet érintené a budapesti távhőt is, mert az Alteo Nyrt. leányvállalata az Alteo-Therm Kft., amely 2021-ben 20 milliárd forintos forgalmat bonyolított. Az Alteónál összesen 26 erőművet tulajdonolnak, illetve üzemeltetnek szélerőművet, vízerőművet, naperőművet, valamint több megújuló gázzal, illetve biogázzal üzemelő erőművel is rendelkeznek.

Nyitókép: Az Alteo Group zuglói erőműve. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd.

#Gazdaság#alteo#eladás#részvény#Veres Tibor#Wallis

Címlapról ajánljuk