Gazdaság

Áremelést, idősebb autókat és adóváltozást akarnak a taxisok

rtl.hurtl.hu

2022. december 18. 16:07

Könnyítést akarnak az üzemanyagársapka kivezetése miatt.

Orbán Viktorhoz fordult az üzemanyagársapka kivezetése miatt a Független Egységes Szakszervezetek Szövetsége tagszervezete, a Nemzeti Szakszervezet, illetve a Taxis Tagozat. Az egyeztetések első fordulója még pénteken volt, azonban csak vasárnap számolt be róla az érdekképviselet.

A kormányt Fónagy János gazdaságfejlesztési miniszterhelyettes képviselte. A közlemény szerint több témát is érintettek a tárgyalásokon. A taxisok több könnyítést is elérhetnek:

  • A minisztérium szerint megnyújthatják a taxisok vizsgái között eltelt időt, vagy úgy módosíthatják, hogy kreditpont alapú legyen.
  • Megemelhetik a taxik maximális életkorát 15 évre.
  • Növekedhet a "hiénák" elleni harcban az ellenőrzések száma és összetettsége.

A taxisok adózásával kapcsolatban is egyeztettek. Ugye a taxisok választhatták a katás adózást az alanyi adómentesség mellett, azonban a Független Egységes Szakszervezetek Szövetsége szerint a lehetőségeik mégis beszűkültek oly módon, hogy a taxisoknak a vállalkozásaik bekerülési költsége és a megtermelt profitja közötti olló összezárult.

„A növekvő alkatrész, biztosítás, távközlési, üzemanyag, tagdíj, hatósági engedélyek sokasága, vizsgadíjak stb. költségek akkora mértékben emelkedtek meg, amelyek már a márciusban megnőtt bevételeket szinte semmissé tette” – íják. A szakértők és hatóságok között folytatott kommunikációból kiderült, hogy az alanyi adómentes lehetőség és a Kata formák között ellentét áll fent, ami miatt az ügyet már Brüsszelbe küldték felülvizsgálatra. A válasz 2-3 hónap múlva érkezhet vissza és utána lehet rendeletet és törvényt módosítani – közölték.

A tarifák emelését is napirendre tűzné az érdekképviselet, azonban ezt is csak jövőre, egészen pontosan februárban tárgyalhatja a Fővárosi Közgyűlés.

Nyitókép: Etele téri taxiállomás. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán.

#Gazdaság#taxis#átalányadó#fónagy jános#taxishiénák#szakszervezetek

Címlapról ajánljuk