Gazdaság

Lesz, akinek havi 100 ezer forinttal nő a nyugdíja jövőre

rtl.hurtl.hu

2022. december 14. 6:56

Miközben 350 ezer olyan nyugdíjas van, akinek az ellátása a 100 ezer forintot sem éri el.

Orbán Viktor a Facebook oldalán közölte kedden, hogy januártól 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat, az erről szóló kormányrendeletet pedig már alá is írta. Az mfor.hu számításai szerint ez az átlagnyugdíj esetében 27 ezer forintot jelent, amivel így az ellátás összege átlépheti a 200 ezer forintot.

Az átlagot azonban a néhány, nagyon magas nyugdíjat kapó ember felfelé húzza, ezért pontosabb képet adhat a mediánnyugdíj összege. Ez az, aminél ugyanannyian kapnak többet és kevesebbet is. Ez most 140 ezer forint körül lehet az mfor szerint, esetünkben így az emelés mértéke 21 ezer forint lehet. Fontos még, hogy jövőre is kétszámjegyű inflációt várnak az elemzők, ami magasabb lehet 15 százaléknál, vagyis a többletet teljes egészében elviheti majd a drágulás.

Az mfor.hu szerint mintegy 10 fő lehet, akinek egymillió forintos a nyugdíja, náluk havi 150 ezer forintot jelent az Orbán Viktor által bejelentett emelés, vagyis ők minden hónapban pluszban még a mediánnyugdíj összegét is hazavihetik.

Becslések szerint mintegy háromezer olyan nyugdíjas lehet, aki 690 ezer forintnyi ellátást kap, ők havonta 103 500 forinttal többet vihetnek haza jövőre.

Ahogyan azonban arról az rtl.hu beszámolt, az elszabaduló árak miatt az a mintegy 350 ezer nyugdíjas került a legnehezebb helyzetbe, akinek a juttatása még a 100 ezer forintot sem éri el. Ők gyakran még méltányossági alapon sem kérhetnek emelést vagy segélyt, mert ez általában csak 85 ezer forint alatti jövedelem alatt jár.

Nyitókép: MTVA / Bizományosi: Róka László

#Gazdaság#nyugdíj#emelés#gazdagok

Címlapról ajánljuk