Gazdaság

Bod Péter Ákos: Államcsőd nálunk nem volt az elmúlt száz évben, szóval nyugi

rtl.hurtl.hu

2022. december 10. 19:12

Van, amiben egyetért Matolcsy Györggyel.

„…M Gy elnök úr gazdasági helyzetelemzése nagyrészt kvadrál az elemzői közösség helyzetértékelésével” – írja Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke az MNB jelenlegi elnökének legutóbbi megszólalásáról.


Mint arról beszámoltunk, szokatlanul éles kritikát fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikájával szemben Matolcsy György az Országgyűlés Gazdasági bizottságának ülésén. A jegybankelnök szerint „a hibát belül követtük el”, és a lakossági megtakarításokat kell bevonni a válságkezelésbe. 


Bod Péter Ákos egyetért Matolcsyval abban, hogy „a magyar polgárok zsebében tényleg sok a készpénz – ez ilyen inflációs időben éves 20 százalék értékvesztést jelent. Szóval helytálló a bankelnöki jótanács, hogy ne üljenek a bevarrt párnákon. Tényleg jobb, ha bankba teszik, állampapírba – bár így is vesztíthet a pénzük értéke, de nem annyit. A nyilatkozat szövegkörnyezete azonban elég szerencsétlen volt, mert a bíztatást megelőzte annak felemlítése, hogy a magyar állam pénzügyileg sérülékeny, a kormánypolitika hibás stb stb.”

Az államcsőd esélyeiről ezt írja:

Engem is faggatnak az államcsőd esélyeiről, újságírók, járókelők, de még szakmabeliek is. Államcsőd nálunk nem volt az elmúlt száz évben, szóval nyugi. Van az állam fölött védőernyő: a Nemzetközi Valutaalap, és ott az EU. Amíg hazánk az EU tagja, erős védelem alatt áll.

Sorait ezzel zárja:

Más: most olvasom, hogy Volner, aki a Huxit Párt alapítója (és felteszem, tagságának jelentős része) immár diplomataként képviseli a »nemzet érdekeket«. Nem is tudom, hogy jött ez most ide, de csak megakadt a szemem a híren.

Mint arról beszámoltunk, Volner János külgazdasági attasé lesz Szingapúrban.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Gazdaság#magyar nemzeti bank#mnb#bod péter ákos#matolcsy györgy

Címlapról ajánljuk