Gazdaság

Holoda Attila: A kormány rákényszerül a benzinárstop kivezetésére

rtl.hurtl.hu

2022. december 2. 7:19

A Molon kívül jelenleg nincsenek olyan nagykereskedők, akik külföldről hoznak be üzemanyagot.

Az Mfor.hu készített interjút Holoda Attila energetikai szakértővel, aki szerint a kormány rákényszerül a benzinárstop kivezetésére. Ezt támasztja alá érvelése szerint, hogy a Mol is többször elmondta, és ismét megerősítette, hogy az ársapka kivezetése segítene az ellátási problémákon.

Fontos tudni ehhez, hogy jelenleg a Mol egyedül kénytelen ellátni a benzinkutakat, holott a hatósági árak bevezetése előtt csupán a 70 százalékukat szolgálta ki

– fogalmazott Holoda Attila, aki hozzátette: a Molon kívül jelenleg nincsenek olyan nagykereskedők, akik külföldről hoznak be üzemanyagot, hiszen a hatásági ár miatt jobban megéri nekik a környező országokban értékesíteni, míg itthon a 480 forintos árral veszteséget termelnének. Azonban a finomítók karbantartásával kapcsolatos problémák miatt a Mol sem tud teljes kapacitással besegíteni a korábban más nagykereskedőkkel szerződött benzinkutak ellátásába. 

Holoda Attila egyértelmű igennek válaszolt, amikor a lap arról kérdeztem hogy az orosz olajra kivetett európai embargó okozhat-e további ellátási problémákat. Holoda Attila megmagyarázta, hogy miért: a Mol az üzemanyag-ellátást két finomító, a százhalombattai és a pozsonyi összehangolt működésével állítja elő.

A problémát pedig az fogja jelenteni, hogy az olajtermékekre vonatkozó embargó életbelépését követően az orosz alapanyagból finomított termékekkel tilos lesz az országok közötti kereskedelem

– mondta a szakember, aki szerint így a Mol két EU-s országban működő finomítójából nem tudja majd összehangoltan ellátni a nekik otthont adó országokat sem, hiszen például a pozsonyi finomítóból nem szállíthat Magyarországra benzint, onnan nem elégítheti ki majd az itteni fogyasztók igényeit. Hiába jön vezetéken keresztül orosz nyersolaj a Mol finomítóiba, ha az embargó kifejezetten megtiltja az orosz olajból előállított üzemanyagok országok közötti forgalmát.

Holoda Attila nemrég egy népszerű tévképzetet cáfolt meg a Reggeliben:


Nyitókép: RTL Híradó

#Gazdaság#benzinárstop#Holoda Attila#ársapka

Címlapról ajánljuk