Gazdaság

Szélerőművek építését is megígérte a kormány Brüsszelnek

rtl.hurtl.hu

2022. november 30. 16:53

Az elmúlt években ezt ellehetetlenítette a szabályozás.

A szerdai kormányinfón Navracsics Tibor és Gulyás Gergely többször is elmondta, hogy a magyar kormány által benyújtott helyreállítási terv az egyik legjobb – épp előtte jelentette be az Európai Bizottság, hogy a terv elfogadását javasolja az Európai Tanácsnak, ezért ha a tagállamok is úgy döntenek, az abból járó forrásokat megkaphatja hazánk. (A kohéziós alapból viszont 7,5 milliárd euró befagyasztását javasolják.)

A 444 azt írja: Valdis Dombrovskis kereskedelmi biztos méltatta, hogy a kormány a kötelezően előírt 37 százalék helyett 50 százaléknál is többet szán az alapból lehívható pénzekből klímavédelmi célokra, például szélerőművek telepítésére.

A portál emlékeztet, hogy 2010 óta lényegében nem lehetett új szélerőműveket telepíteni Magyarországon, mert a kormány lehetetlen feltételt szabott: olyan helyszínekre lehetett szélerőművet telepíteni, amelyek 12 kilométeres körzetében nincs lakott település, de ilyen alig van hazánkban.

Palkovics László ősszel még technológiai miniszterként utalt arra, hogy hamarosan újra engedélyezhetik szélerőművek telepítését, az uniós biztos nyilatkozata alapján ez mostanra meg is történhetett.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Baranyai Balázs

#Gazdaság#szélerőmű#európai bizottság#uniós forrás

Címlapról ajánljuk