Gazdaság

Nyolcszáz forinttal is drágulhat a cigi az EU terve miatt

rtl.hurtl.hu

2022. november 28. 12:22

Az Európai Bizottság a duplájára emelné a cigaretta minimális jövedéki adóját. 

Egy doboz cigaretta ára akár 700-800 forinttal is drágulhat Magyarországon az Európai Bizottság dohánytermékekre kivetett jövedéki adójáról szóló terve miatt – írta a portfolio.hu. A Bizottság tervéről a Financial Times című brit gazdasági lap számolt be.

A Times cikke szerint az EU a dohányzás visszaszorítását akarja elérni a dohánytermékek adójának emelésével. A terv szerint húsz szál cigarettára az eddigi 1,8 eurós jövedéki adó helyett annak dupláját, 3,6 eurót kell majd kivetni. Becslések szerint a tervezett adóemelés várhatóan összesen 9,3 milliárd euró többletbevételt hozna az EU tagállamainak.

A portfolio.hu számítása szerint jelenleg 20 szálnak megfelelő cigaretta jövedéki adótartalma 836 forint, ha viszont életbe lép az Európai Bizottság friss javaslata, akkor a minimum adótartalom valahol 1500 forint körül lenne.

Közben az elektromos cigaretták adóját is növelnék: az erősebb elektromos cigaretták esetében negyven százalékos, a gyengébb elektromos cigaretták esetében pedig húsz százalékos jövedéki adót vetnének ki – írta a portfolio.hu.

Nyitókép: Cigarettát tart a kezében egy bár teraszán ülő nő, annak ellenére, hogy ettől a naptól kezdve tilos a dohányzás az utcán a Galicia tartománybeli La Corunában 2020. augusztus 13-án. Fotó: MTI/EPA/EFE/Cabalar

#Gazdaság#cigaretta#dohány#adó#ár#áremelés#adóemelés#európai unió#eu#európai bizottság

Címlapról ajánljuk