Gazdaság

Fehérorosz rabszolgák készíthették az IKEA számos termékét

rtl.hurtl.hu

2022. november 18. 15:00

Foglyokat kényszermunkáztathatnak a beszállítók.

Számtalan IKEA-termék korábban fehérorosz büntetőkolóniákon készült, effektíve rabszolgák által, írja a Disclose nevű francia lap. Szerintük a cég fehérorosz beszállítóinak fele valamilyen módon érdekelt az Alekszandr Lukasenka elnök által működtetett büntetőkolóniákban.

Egy dokumentált esetben a Mogotex nevű beszállító egy fiatalkorúaknak fenntartott börtöntől vásárolt textíliákat. Ezt a börtönt korábban az EU a politikai foglyok embertelen bánásmódja miatt szankcionálta. Az ott dolgoztatott foglyokat havi 2-5 rubellel, azaz kevesebb, mint 800 forinttal „fizetik meg.”

Fehéroroszország az IKEA második legnagyobb fabeszállítója, a cég 1999 óta üzletel a diktatórikus államban. 2018-ban már összesen már 300 millió euróért vásároltak. Az IKEA szóvivője azt mondta: „A Fehéroroszországgal kapcsolatos vádakat nagyon komolyan vesszük. Soha nem fogunk elfogadni az emberi jogok megsértését az ellátási láncunkban”.

A cég 2012-ben vallotta be, hogy a 70-es és a 80-as években keletnémet politikai foglyok is gyártották termékeiket. A fehérorosz rezsim jogsértései miatt már 2021-ben bejelentették kivonulásukat az országból, az orosz-ukrán háború miatt pedig felgyorsították a folyamatot.

Nyitókép: Branstetter Sándor / MTVA / MTI

#Gazdaság#ikea#belarusz#rabszolga#gyártás#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk