Gazdaság

Ne hagyják üzemanyag nélkül a vidéket – kérik a független benzinkutasok a Mol-tól és Orbántól

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 18. 14:12

Nyílt levelet írtak a miniszterelnöknek és Hernádi Zsoltnak.

Az RTL Híradó csütörtöki híre szerint nem szállít benzint és dízelt jövő héten a Mol azoknak a kis benzinkutaknak, amelyekkel idén tavasszal a benzinárstop bevezetése után kötöttek szerződést. A Mol a döntést az ellátás biztonságának fenntartásával indokolta.

A cég az RTL érdeklődésére közölte: „azoknak az új viszonteladó ügyfeleknek szól a tájékoztató, akik felé kiszolgálási kötelezettségünk nincs, de a hatósági ár életbe lépését és az importkiesést követően szerződést kötöttünk velük. Az átmeneti korlátozások határozatlan időre szólnak, de hetente felülvizsgáljuk az ellátási stratégiánkat, és minden esetben teljesítjük a szerződéses kötelezettségeinket.”

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint a Mol döntése lényegében azt jelenti, hogy Magyarországon bedőlt a biztonságos üzemanyagellátás, sorban állásokra és hosszú várakozási időre kell számítani a magyar kutakon, a legnagyobb gond vidéken lehet, ahol az embereknek esetenként jelentősen többek kell majd utazni az üzemanyagért.

A Mol levelét 251 benzinkút-üzemeltető vállalkozás kapta meg. Ezek a cégek esetenként több kutat is üzemeltetnek, így Egri Gábor szerint a magyar üzemanyagellátás 30 százalékát biztosították, tehát jelentős arányt képviseltek a magyar üzemanyagpiacon. A Mol szerint a szállítások felfüggesztése az összes magyarországi benzinkút körülbelül 10 százalékát érinti. A benzinársapka kihirdetésekor egyébként nagyjából 2000 benzinkút működött Magyarországon.

A Független Benzinkutak Szövetsége pénteken egy-egy nyílt levélben fordult külön Orbán Viktor miniszterelnökhöz és külön Hernádi Zsolthoz, a Mol elnökéhez, lényegében azt kérve, hogy ne függessze fel a Mol több száz kis benzinkút üzemanyag-ellátását.

Hernádi Zsoltnak egyebek mellett azt írták, nem fogadható el, hogy egy nyilvánvalóan stratégiai vállalat ellátásbiztonságra hivatkozva szünteti meg több száz partnere ellátását, sok vidéki körzet teljes ellátásbiztonságát felrúgva ezzel.

Nem a kényszerű partnerek megélhetése a tét, hanem az ország ellátása. Nem a nagyvárosok számtalan benzinkútjának ellátása a tét, hanem a vidéki lakosság, a gazdálkodók ellátása

– fogalmaz a Mol-elnöknek címzett levél, amiben azt követelik, hogy a Mol bírálja felül az intézkedést, mivel

Önök felelősek az ellátásért, az Önök felelőssége a karbantartás időben történő elvégzése is, a stratégiai készletek visszatöltése is, és ebből következően az Önök felelőssége az is, amibe a vidéki lakosságot és vállalkozásokat kényszerítik, ha nem teljesítik, amit vállaltak.

Az Orbán Viktor címzett levélben a benzinkutasok azt írták, hogy a jövő héttől életbe lépő korlátozás 258 magyar, többnyire családi kisvállalkozás érint, és mintegy 400 benzinkutat, Magyarország benzinkútjainak 20 százalékát hozza kilátástalan helyzetbe. A levél szerint

az ország ellátásának biztosítása, magyar családi vállalkozások, és az alkalmazottak családjainak megélhetése nem válhat egy magánvállalat érdekei játékszerévé, magyar családok ezreinek megélhetését veszi el egy hatalmas nyereséget elérő részvénytársaság, törvényi ellátási kötelezettségét semmibe véve.

A benzinkutasok Orbántól is azt kérik, hogy a kormány függessze fel a rendelkezést, és azt javasolják, hogy a kormány és a Mol szabadítsa fel a stratégiai tartalékokat, illetve kérik, hogy a korábban hozott benzinkutasokat segítő intézkedések végrehajtását a kormány gyorsítsa fel, illetve hatályukat a IV. negyedévre hosszabbítsa meg,

mert a III. negyedévre vonatkozó kifizetések jelentős része máig nem történt meg, a IV. negyedévre pedig csak ígéretek hangzottak el.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Gazdaság#benzinkutak#orbán viktor#hernádi zsolt#mol#független benzinkutak szövetsége#nyílt levél#benzinár#ellátás#benzinkút

Címlapról ajánljuk