Gazdaság

Ezt elszámolták, kevés lesz a 14 százalékos nyugdíjemelés

rtl.hurtl.hu

2022. november 14. 7:06

Nem jön ki a matek. 

Túl optimista volt a kormány, amikor a nyugdíjak éves 14 százalékos emelése mellett döntöttek, az ugyanis kevés lesz a kormányzati cél teljesüléséhez – írta elemzésében az Mfor. A gazdasági lap cikke szerint a nyugdíjak értékállóságának megőrzéséhez az éves átlagos infláció mértékével kéne emelni a nyugdíjakat, de közlésük szerint „nem jön ki a matek”.

A 14 százalékos emelkedés ugyanis csak akkor segítene, ha a nyugdíjas infláció az év utolsó két hónapjában csökkenne, de a várakozások és prognózisok alapján erre kevés esély mutatkozik. Épp ellenkezőleg: sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy tovább emelkedik az infláció, a legkedvezőbb forgatókönyv szerint is decemberi tetőzéssel – írta az Mfor, hozzátéve, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter 25 százalékos rátát is esélyesnek tart.

Az Mfor cikke szerint „az az egészen elképesztő helyzet is kialakulhat, hogy decemberben 27 százalék körül alakul a nyugdíjasok kosara alapján számolt infláció”, és ebben az esetben az átlagos nyugdíj szintjén havi szinten majdnem 2000 forintot veszítenek az érintettek, ami éves szinten a 22 ezer forintot is meghaladja.

Nyitókép: Gurulós bevásárlótáskával megy egy idős asszony a lőrinci piac közelében. MTVA/Bizományosi: Róka László

#Gazdaság#nyugdíj#nyugdíjemelés#infláció

Címlapról ajánljuk