Gazdaság

Ekkora havi összegből tudnának megélni a nyugdíjasok

rtl.hurtl.hu

2022. november 10. 13:15

A medián nyugdíjról egyöntetű vélemény, hogy nem elég az átlagos megélhetésre.

Az Mfor.hu vette észre, hogy a Központi Statisztikai Hivatal frissítette a háztartások különböző megélhetési szintjeihez szükségesnek tartott jövedelemösszegek jövedelmi ötödök szerinti statisztikáját a 2021-re vonatkozó adatokkal. A KSH a népesség egy főre jutó nettó évi jövedelme szerint alkotott öt csoportot, ezek a kvintilisek.

A statisztika szerint a legalsó jövedelmi ötödbe tartozók legalább 81 300 forintos jövedelmet tartanak szükségesnek ahhoz, hogy nagyon szűkösen kijöjjenek egy hónapban. Ugyanakkor havi 317 900 forintról már azt gondolják, hogy ezzel lehetséges egy nagyon jó életszínvonalat fenntartani.

A legkevésbé tehetős nyugdíjasok szerint a nagyon szűkös megélhetést biztosítja a 100 ezer forint, ám a szűkös megélhetésre már nem elegendő, ahhoz 110 500 forintra lenne szükség. A legtehetősebbek úgy vélik, hogy havi 139 600 forintból is csak nagyon szűkösen lehet kijönni, 502 200 forint pedig már nagyon jó életszínvonalat tud biztosítani.

Tavaly az átlagnyugdíj 157 800 forint volt, ez az összeg egyedül a legalsó ötödbe tartozók szerint elegendő ahhoz, hogy átlagos életszínvonalat biztosítson, 

az összes több jövedelmi ötödben úgy vélik, ez csak a szűkös vagy a nagyon szűkös megélhetést fedezi. 

A medián nyugdíjról – ami tavaly nagyjából 130 ezer forint volt – egyöntetű vélemény, hogy az nem elég az átlagos megélhetésre, miközben ez az az ellátás, melynél pont annyian kapnak kevesebb nyugdíjat, mint többet.

Nyitókép: Illyés Tibor / MTI

#Gazdaság#nyugdíj#nyugdíjas#ksh

Címlapról ajánljuk