Gazdaság

Sok a kontármunka az építkezéseken és a felújításokon, elégedetlen a megrendelők ötöde

rtl.hurtl.hu

2022. november 9. 17:05

A felmérés szerint Magyarországon a kontármunkából adódó átlagos kár összege 738 ezer forint szemben a tavalyi 753 320 forinttal. 

Az építkezők és felújítók 21 százaléka jelezte, hogy kárt szenvedett a kontármunka miatt – derült ki a Mapei Kft. felméréséből. Ez az arány igen magasnak tekinthető, azonban a trend pozitív, egy évvel ezelőtt 8 százalékkal több volt az elégedetlen megrendelők száma. 

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője a reprezentatív kutatás eredményeiről azt mondta, hogy kismértékben javult, de még mindig közepes szinten van az építőiparral szembeni általános bizalom a megbízók körében.

Az idei Építőipari Bizalmi Index (ÉBI) értéke 3,62 csillagot mutat az adható ötből, tavaly augusztusban ez a mutató 3,53 csillag volt. A szakmák közül a legpozitívabb 

  • a villanyszerelők, 
  • a gépészek, 
  • a víz- és gázszerelők munkájának értékelése, 

a legkevésbé 

  • a generálkivitelezőkkel voltak elégedettek a válaszadók.

Leginkább Békés megyében születtek pozitív értékelések, a legrosszabbak pedig Budapesten. 

A felmérés szerint Magyarországon a kontármunkából adódó átlagos kár összege 738 ezer forint szemben a tavalyi 753 320 forinttal. 

Az átlagos kárösszeg továbbra is kiugróan magas Közép-Magyarországon, ahol 1,12 millió forint – mondta az ügyvezető. Szerinte a kilátásokat a szakemberhiány, az emelkedő építőanyagárak, a vállalási díjak, a kontármunka, a rossz tapasztalat együttese rontja.

Az építőipar lassulása egyébként elsősorban az állami és a lakossági területen látszik, ugyanakkor az üzleti beruházások nem csökkennek.

Nyitókép: Pixabay

#Gazdaság#lakásfelújítás#támogatás#minőség#felmérés

Címlapról ajánljuk