Gazdaság

Drasztikus a visszaesés, lefulladt a jelzáloghitel-piac

rtl.hurtl.hu

2022. november 9. 17:15

Szeptember-októberben a felére esett vissza a jelzáloghitel-folyósítás.

A rendkívül magas kamatkörnyezetben beszakadt a jelzáloghitelezés, a már elindított hitelkérelmek átfutása miatt nem látszik még teljesen a megtorpanás – írta a hvg.hu.

A lap az Erste Bank eredményeit ismertetve az írta, hogy 

  • a lakossági hitelezés esetében az első kilenc hónapban folyósított jelzáloghitelek összege valamelyest kisebb volt, mint 2021 azonos időszakában (3 százalékos csökkenés), 
  • az új babaváró hitelek folyósítása 14 százalékkal volt kisebb, 
  • míg a személyi kölcsönök esetében 11 százalékos növekedés volt.

Ezek azonban az első kilenc hónap számai, ahogy az várható volt, 

a lakossági hitelezés kezd teljesen lefulladni, különösen az ingatlanhitelezés. 

Jelasity Radován, a bank elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy mintegy másfél hónapja tapasztalható jelentős visszaesés, szeptember-októberben a felére esett vissza a jelzáloghitel-folyósítás. Mindez úgy, hogy a hitelfolyósításoknak van egy átfutási ideje, vagyis a most folyósított hitelek felvételét még korábban kezdeményezték az ügyfelek. Jellemzően a bankok kamatgaranciát vállalnak a megkezdett ügyletekre, így ezek esetében még alacsonyabbak a kamatok. 

A vállalati hitelezés jelentősen nőtt az első kilenc hónapban, különösen a nagyvállalati szegmensben, 259 milliárdról 400-ra. 

Összességében az Erste Banknál folytatódott a hitelezés növekedése a harmadik negyedévben, a költségek és az állami terhek emelkedése, valamint a számviteli elszámolások és a tartalékok képzése miatt azonban az időarányos eredmény a tavalyinál rosszabb lett. A működési bevételeket 5,6 százalékkal sikerült növeli, a költségek azonban 26,7 százalékkal emelkedtek. Az adózás utáni eredmény 59,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az első kilenc hónapot tekintve az adózás utáni eredmény 18,4 milliárd forint volt.

A bank profitjának csökkenése mögött a bankszektorra kivetett extra terhek állnak, amelyek összességében 40-50 milliárd forintot visznek el.

Nyitókép: Róka László/MTVA

#Gazdaság#erste bank#jelzálog#hitel#piac

Címlapról ajánljuk