Ennyi pénzt kapnak pluszban a nyugdíjasok idén, és várhatóan jövőreFarkas András nyugdíjszakértő számolta ki, hogy mennyi lesz az annyi.
Gazdaság

Ennyi pénzt kapnak pluszban a nyugdíjasok idén, és várhatóan jövőre

rtl.hurtl.hu

2022. november 4. 11:55

Farkas András nyugdíjszakértő számolta ki, hogy mennyi lesz az annyi.

Farkas András nyugdíjszakértő kiszámolta, hogy idén és várhatóan jövőre mekkora lesz a nyugdíj összege. A számításból kiderül, hogy az idei plusznyugdíj nagyobbik része csak az inflációt védi ki. Ezek az emelések egészen biztosan nem lesznek alkalmasak rra, hogy kezeljék a kevesebb nyugdíjat kapók megélhetési gondjait.

Az ideig költségvetésből idén összesen 976,5 milliárd forint a nyugdíjkassza plusz kiadása.

A 2022. december nyugdíj összege a novemberi nyugdíj összegével egyező mértékű lesz, vagyis idén decemberben további emelési korrekció nem várható – olvasható a 24.hu szemléjében.

A nyugdíjnövelési és egyéb plusz juttatási összegek az idei 4170 milliárd forintos nyugdíjkassza 23 százalékával egyenértékű kiadást generálnak, vagyis e szemléletben a nyugdíjasok ténylegesen 23%-kal több elkölthető jövedelemhez jutnak idén, mint jutottak 2021-ben

– írja Farkas András.

Összességében tehát az éves inflációt meghaladó mértékű juttatásban részesülnek.

Farkas ugyanakkor kiemeli, hogy az összesített szemlélet elfedi a valóság tömegeket sújtó tényleges gondjait, elsősorban

  • a medián nyugdíj összegénél (a novemberi emelés előtt pillanatnyilag 142 ezer forintnál) kisebb ellátásban részesülő több mint egymillió nyugdíjas súlyos megélhetési problémáit és
  • a pillanatnyilag 100 ezer forintnál is kisebb összegű ellátásban részesülő 600 ezer nyugdíjas keserves gondjait.

Farkas András szerint szükség lenne áttérni a havi nyugdíjemelésre, amelyet valorizációs és szolidaritási korrekcióval is szükséges lenne haladéktalanul kiegészíteni.

Ha a 2023. januári nyugdíjemelés 13 százalékos lesz, mint azt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nem régiben becsülte, akkor az több mint 520 milliárd forintba kerülhet jövőre. A jövő februárban érkező 13. havi nyugdíj pedig (ami 8,3 százaléknyi nyugdíjemelésnek feleltethető meg) 455 milliárd forintba, vagyis összesen 975 milliárd forintra rúghat az összeg (a jövő évre tervezett nyugdíjkassza ötöde), ami által 21,3 százalékkal nőhet a nyugdíjasok járadéka összesen.

– olvasható a bejegyzésben.

Nyitókép: Pixabay

 

 

 

#Gazdaság#nyugdíj#pénz#infláció#szolidaritás#válság

Címlapról ajánljuk