Gazdaság

Pörög a házhozszállítás, a futárok szerint náluk egyelőre nem látszik a válság

rtl.hurtl.hu

2022. október 31. 15:19

A Népszava szerint a magyarok még mindig ragaszkodnak a futárokhoz. 

Miközben a KSH adatai alapján csökkentek a nettó átlagfizetések, a GKI szerint pedig egyre borúsabban látják pénzügyi jövőjüket a magyarok, úgy fest, a házhozszállítási piacot nem hogy nem érinti a válság, még bőven van benne növekedési potenciál – írja a Népszava.

A kata kivezetése és ezzel együtt a kisvállalkozói adók emelése okozta nyár végi bizonytalanság elmúltával, kis mértékű lemorzsolódás után, stabilizálódott a futárként dolgozók száma, legalábbis erről számolt be a lap megkeresésére mindkét piacvezető cég.

Az elmúlt hetekben több száz új futár partnert toboroztunk, akik folyamatosan kapcsolódnak be a kiszállításba – nyilatkozta Sabjányi László, a Wolt Magyarország ügyvezető igazgatója. Többségük mellékállásban dolgozik, akik közül sokan jobban is jártak az átalányadóra történt átállással.

„Átlagosan 18 százalékkal emeltük a futárdíjakat, amivel a „megemelkedett adó- és könyvelői terheknél nagyobb mértékben kompenzáltuk a futárpartnereket. Emellett készültünk a benzinár-stop kivezetésére, de októbertől annak ellenére is emeltük a futárdíjakat több kiszállítási zónában, hogy ez végül későbbre tolódott” – fogalmazott a lapnak küldött válaszában Juhász István, a Foodpanda Magyarország ügyvezetője. 

Ugyanakkor a lemorzsolódások és a rossz időnek köszönhető rendelésszám-növekedés miatt jelenleg nagyjából ezer futár hiányzik országosan a cég rendszeréből.

A Népszava megkeresésére egy futár elmondta, nem panaszkodhat, „rendelés van elég, ha ügyes vagy”. Azt azonban nem érti, hogy miközben „mindenki sír a válság miatt, mégis még mindig van pénze az embereknek több száz forintért házhoz szállíttatni egy kávét vagy egy hamburgert“.

A futárok elbeszélései alapján úgy tűnhet, szinte mindenki rendel házhoz. „Én ugyanúgy szoktam pörögni a nyolcadik kerületben, Budán és Csepelen is, a holt időket leszámítva folyamatosan van rendelés. Bár azért sokszor én is csodálkozom, hogy láthatóan szegény emberek is több ezerért képesek kaját rendelni”, mondja Balázs. Sokszor visz olyan embereknek is ételt vagy bevásárlást, akik betegek vagy idősek, és adott esetben még csak nem is maguknak rendelnek, hanem valamelyik rokonuk intézi ezt.

Több futár tapasztalata szerint ugyanakkor bár a hétvégi éttermi rendelések csökkentek, a korábbinál több bevásárlást szállíttatnak ki a magyarok.

„Lehet, hogy azon spórolnak, hogy inkább a nagyobb értékű bolti szállításért fizetnek, mint az olcsóbb tételekért, mondjuk pizzáért vagy levesért“ – tette hozzá a Balázs nevű futár. De azt is tapasztalják, hogy a bulituristák visszatérésével a belvárosban rengeteg külföldi rendelésük van, a vasárnap reggel-délelőtt pedig kifejezetten erős – a déli gépek indulása előtt sokan rendelnek a szállásukra kávét és reggelit, hogy magukhoz térjenek.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor

#Gazdaság#válság#foodpanda#wolt#kata#futár#futárok#házhozszállítás#étel#ételrendelés

Címlapról ajánljuk