Gazdaság

Megszűnik a nem hiteles tulajdoni lap, a hiteles változatért 3000 forintot kell fizetni

rtl.hurtl.hu

2022. október 19. 20:28

Évente két alkalommal ingyen is le lehet kérdezni az ingatlanok adatait, de a kvóta felett több ezer forintot kell majd fizetni. 

Megszűnik a nem hiteles tulajdoni lap letöltésének a lehetősége – írta az ado.hu a kedden benyújtott törvénymódosító-javaslatra hivatkozva. 

A hiteles és a nem hiteles dokumentumtípus között az a különbség, hogy a hiteles változat rendelkezett hitelesítési záradékkal is, tartalmilag azonban lényegében megegyeztek. 

Eddig minden állampolgár letölthetett évente két alkalommal egy-egy nem hiteles tulajdoni lapot teljesen ingyen, a többi nem hiteles dokumentumért pedig 1000 forintot kellett fizetni. 

Ha viszont elfogadják a módosító javaslatot, akkor csak hiteles tulajdoni lapmásolat lesz igényelhető 3000 forintért, az eddigi 3600 helyett.

Az évi két ingyenes lehetőség ezután is megmarad, de ekkor értelemszerűen hiteles tulajdoni lapot kapnak a lekérdezők. 

A javaslatot azzal indokolták, hogy a papíralapú, nem hiteles másolatot már korábban kivezették, most tehát csak annyi történik, hogy elektronikusan is megszüntetik ezt a lehetőséget. 

Van azonban a döntésnek egy másik hatása is, ezáltal ugyanis sokkal drágább lesz az információszerzés: 

az újságírók például egy-egy ingatlan tulajdonosának megállapításakor gyakran a nem hitelesített papírokat töltötték le, amelyek csak 1000 forintba kerültek. A földhivatalban ugyan ingyenesen is meg lehet nézni ezeket a dokumentumokat, de csak az ingatlan fekvése szerinti járási földhivatalban. Azaz, ha valaki egy több száz kilométerre lévő ingatlan adatait akarná megismerni, el kell utaznia a helyszínre, vagy fizetnie kell 3000 forintot. (Vagy évente két esetben ingyen is lekérheti, de sok újságíró ennél lényegesen több ingatlan papírját kéri le egy évben.)

A törvényjavaslatban azzal is indokolták a döntés szükségességét, hogy a tervezett szabályozás növelni fogja az ingatlanforgalom biztonságát, így az ingatlan-nyilvántartásba vetett közbizalmat. Ezzel ugyanis az egyes jogügyletek, illetve hatósági intézkedések elektronikusan hitelesített adattartalmú tulajdoni lapokon alapulnak majd.

Nyitókép: Róka László/MTVA

#Gazdaság#tulajdoni lap#ügyintézés#drágulás

Címlapról ajánljuk